Párbajoztak a bikavérek

Tizenhat egri és tizenkét szekszárdi bikavér párbajozott egymással a hétvégén Budapesten. A két borvidék harca természetesen képletes volt, a borászok egy közös borkóstoló rendezvényen szerették volna népszerűsíteni nedűiket. Többen, többször is hangsúlyozták, hogy nem a rivalizálás, sokkal inkább az együttműködés, az együttgondolkodás a cél.

Bikavérekkel teltek a poharak szombaton Budapesten. Az egri és szekszárdi borászok minősített nedűiket kínálták a borszerető közönségnek.
Bár a boros alkalom a párbaj nevet kapta, szó sem volt hadakozásról. Sokkal inkább a figyelemfelkeltést és a két borvidék borstílusainak megismerését szolgálta a program.
A közös rendezvény szervezője az Egri Borászati Klaszter és a Szekszárdi Borászok Céhe volt. Hadat akartak üzenni az olcsó, áruházlánci tömegboroknak és felhívni a figyelmet a minőségre. Szekszárd számára korábban hosszú éveken keresztül megtiltották a “Bikavér” név használatát, kizárólag Egeré lett a márka. Szerencsére a két város felismerte, hogy a harcnak a két borvidék csak vesztese lehet. A kapcsolatok erősítése érdekében a rendezvényen Eger és Szekszárd polgármestere is részt vett. Az esemény egyik kiemelt programja volt a két város közötti együttműködési megállapodás megkötése. A fővárosi rendezvényen összesen 28 pincészet bikavérét kóstolhatta meg a közönség. Az eseményt többen úgy értékelték, hogy a bikavér-párbajnak két győztese van: a borfogyasztó és a bikavér.