Derékbántalmak

A derekunkon van a gerinc egyik legsebezhetőbb része. Ma a lakosságnak mintegy 80 %-a szenved néha, gyakran, vagy éppen ismétlődően derékfájdalmaktól. Az Országos Gerincgyógyászati Központ a Sanatmetallal közösen egri szimpóziumra hívta a hazai gerincsebészet legjobbjait, hogy áttekintsék hol tart ma a világ, milyen újdonságok vannak a gerincgyógyászat terén.

A vendégeket Farkas József, a Sanatmetal ügyvezető igazgatója köszöntötte, majd a szimpózium nyitó előadásán dr. Varga Péter Pál, az Országos Gerincgyógyászati Központ (Budapest) főigazgatója, gerincsebész, ortopéd szakorvos tartott előadást. Mint elmondta, a derék a gerinc egyik legsebezhetőbb része. Itt a porckorongok a terhelésből, vagyis abból adódóan, hogy két lábon járunk, igen hamar eltéréseket mutatnak. Ennek köszönhetően a lakosságnak mintegy 80 %-a szenved néha, gyakran, vagy éppen ismétlődően derékfájdalmaktól. Ennek a mintegy 80%-nak egy tizede szorul orvosi kezelésre és ennek az egy tizednek durván további egy tizede műtétre is kerül előbb utóbb. Ilyenkor az instabillá váló gerincszakaszokat különféle fém implantátumok beültetésével rögzítik. Ezeket készítik Egerben.
Az egri szimpóziumon áttekintették, hogy hol tart ma a világ, milyen újdonságok vannak a gerincgyógyászat terén és ebben hol helyezkedik el a magyar gerincsebészet, illetve az itt gyártott fém implantátumok hogyan felelnek meg a világszínvonalnak. A budapestiek mellett Szeged, Pécs, Miskolc és Debrecen legjobb gerincsebészei vettek részt ezen a workshopon, ahol előadások és gyárlátogatás is szerepelt a programban.