Elkezdték a minorita templom felújítását

A védett bejáró építésével elkezdődött a minorita templom felújítása, renoválása, s hamarosan az épület állványozása következhet. A belvárosi rekonstrukció programelemeként megvalósuló beruházás közel száz millió forintba kerül, s szerződés szerint július végére elkészül.

A XVIII. században épült barokk stílusú templom felújítása már igencsak időszerű volt.
Az úgynevezett védett bejáró építésével kezdődtek a munkálatok, ez szolgálja a gyalogosok biztonságos közlekedését, s hamarosan az állványokat is felépítik.
Az állványozás után a restaurálási és a renoválási munkák egyidejűleg fognak folyni. A restaurálást részben a helyszínen végzik, részben egy külső telepen, ahová a szobrokat elszállítják.
A város a belvárosi rehabilitáció keretében a restaurációra 32 millió, a homlokzat felújítására 65 millió forintot fordít – mondta el dr. Kurucz András, az Egri Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója.

A belváros 25 elemből álló rahabilitációs programjára közel 5 milliárd forintot fordít Eger, az Új Széchenyi Terv keretében, uniós támogatással. . A beruházás tartalmazza a bádogozás teljes cseréjét, a villámvédelem kiépítését, a nyílászárók restaurálását.
A 60 méter magas tornyok vakolatcseréje, javítása mellett a főhomlokzat is teljesen megújul, összesen 1400 négyzetméternyi felületet festenek, a fal színét az örökségvédelmi szakember felügyeletével zajló falkutatás során határozzák meg.
A kivitelezővel kötött szerződés szerint a munkálatokat hat és fél hónap múlva kell befejezni, így várhatóan július végére teljes pompájában láthatjuk majd a templomot.