Megmozdult a föld – érezni lehetett Hevesen, Tenken, Erdőtelken

Morajt hallottak, és rengett a ház – ezt észlelték több Heves környéki településen szombaton. A földrengés nagyobb anyagi kárt nem okozott. 15-20 másodpercig tartott. Heves polgármestere, Csáki Zsigmond azt mondta: még ablak sem tört be. A katasztrófavédelemhez 12 bejelentés érkezett.

Az egyik hevesi iskolában éppen farsangi bált tartottak szombat este. Több százan voltak. Negyed hét körül lehetett érezni a földrengést. Az intézmény vezetése úgy döntött, hogy a nyolcig tartó rendezvényt beszünteti – meséli a polgármester, Csáki Zsigmond.
– Heves városában több ponton volt érzékelhető a földrengés, egy nagy kiterjedésű mezővárosról beszélünk. Több utcában érzékelték, hogy jelentősebb mozgás van. Ugyan anyagi kár nem keletkezett, de többen jelezték, hogy jelentős mértékű mozgásra lettek figyelmesek.
A riadalom nagy volt Erdőtelken is.
– Nem tudtuk hirtelen, hogy micsoda – mesélte Ferencz Károly. – Kijöttem ide az utcára, akkor már mindenki kint volt.
– Vacsoráztunk, az asztalnál ültünk az urammal együtt, nagy zörrenés volt, szaladtunk kifele. Azt hittük, hogy kamion ment a lakásnak neki. Aztán mindenki az utcán volt. Mindenki megijedt – ezt már Tenken mondta Dávid Györgyné.
Az első bejelentés is innen, Tenkről érkezett. A katasztrófavédelmet hívták.
– A bejelentés alapján a rengés csak pár másodpercig volt észlelhető, és egyetlen mozgásból állt – tájékoztatta a TV Egert Antal Erika szóvivő – A Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriumának tájékoztatása alapján a Richter-skála szerinti 3,5 rengés rázta meg Heves térségét.
A katasztrófavédelemhez 12 bejelentés érkezett Hevesről, Tenkről és Erdőtelekről. Senki nem sérült meg, a földrengés nagyobb anyagi kárt sem okozott. A rengés mélysége négy kilométeres volt, a földrengés epicentrumát pedig Egertől 28 kilométerre regisztrálták a szakemberek.