Szabó Róbert az MSZP elnökétől kéri Nagy Imre visszahívását

Mesterházy Attilának írt nyílt levelet a megye vezetése. Szabó Róbert elnök és Gondos István alelnök arra hívta fel a szocialista pártelnök figyelmét, hogy a pénzügyi és ellenőrző bizottság elnökét, Nagy Imrét a napokban jogerősen is bűnösnek mondta ki a Balassagyarmati Törvényszék. Mint a Híradás a héten már beszámolt róla: a volt egri polgármestert jogosulatlan gazdasági előny megszerzésében találta bűnösnek a bíróság, és 900 ezer forint pénzbüntetést szabott ki. A megye vezetése most arra kéri Mesterházyt: tegye meg a szükséges lépéseket, hívja vissza Nagy Imrét a közgyűlésből.

A sajtótájékoztató apropója, hogy a Balassagyarmati Törvényszék jogerősen kimondta dr. Nagy Imre bűnösségét gazdasági bűncselekményben – kezdte a tájékoztatót dr. Gondos István, a megyei közgyűlés alelnöke. Gondos szerint az a kérdés, hogy vezetheti büntetett előéletű személy a pénzügyi és ellenőrzési bizottságot.
Szabó Róbert,a közgyűlés elnöke azt mondta: eddig azt várták, hogy maga az érintett vagy Sós Tamás, a szocialisták megyei elnöke lép. Mivel ez nem történt meg, úgy döntöttek, hogy nyílt levélben fordulnak Mesterházy Attilához, az MSZP elnökéhez, hogy tegye meg az általa megfelelőnek tartott lépéseket.
A levélben az áll: eddig a megye nem foglalkozott a büntetőeljárással, de az ítélet etikailag új helyzetet teremtett. Nagy Imre jelenleg a közgyűlés pénzügyi és ellenőrző bizottságának elnöke, ez az egyik legnagyobb felelősséget kívánó testület. Szabó Róbert szerint a megállapított bűnösség és a betöltött tisztségek összeférhetetlenek. Az MSZP elég erős ahhoz, hogy a tisztességtelen politikusokat kivesse magából – emlékezteti Szabó Róbert Mesterházy Attilát saját korábbi szavaira. A megyei közgyűlés elnöke szerint egy jogosulatlan gazdasági előny megszerzésében jogerősen elítélt politikus méltatlan a közgyűlési tagságra és a bizottsági elnöki tisztségre. Arra kéri az MSZP elnökét Szabó Róbert: tegye meg a szükséges lépéseket, hívja vissza Nagy Imrét.

Nyílt levél Mesterházy Attilához

Az elmúlt napok során számos országos sajtóorgánum által értesülhetett a hírről, miszerint jogerősen is bűnösnek találták a Heves Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának vezetőjét, Eger volt polgármesterét, dr. Nagy Imrét. A Balassagyarmati Törvényszék helybenhagyta az Egri Városi Bíróság elsőfokú ítéletét, amelyben jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettében bűnösnek mondta ki a közgyűlés szocialista frakciójának vezetőjét.
Dr. Nagy Imrét nem a Heves Megyei Közgyűlés, vagy annak képviselője jelentette fel, nem is a megyei testülettel kapcsolatos bűncselekménye kapcsán állapították meg jogerősen bűnösségét. Éppen ezért nekem, a Heves Megyei Közgyűlés elnökeként nem tisztem a büntetőeljárás részleteibe mélyedve az ügyet taglalni. Az általam vezetett testület ülései során az ártatlanság vélelmét tiszteletben tartva, eddig egyszer sem foglalkozott a köztudomású büntetőeljárással. Most azonban a törvényszék jogerősen meghozta ítéletét, mely etikailag új helyzetet teremt.
Az elítélt szocialista képviselő jelenleg a Heves Megyei Közgyűlés Pénzügyi és Ellenőrző Bizottságának elnöke. A közgyűlés bizottságai között ez az egyik legnagyobb felelősséget kívánó testület, amely olyan pénzügyi, költségvetési, vagyongazdálkodási kérdésekben hoz döntéseket és végez gazdasági ellenőrzéseket, amely a Heves Megyei Önkormányzat összes tevékenységét meghatározza.
Álláspontom szerint dr. Nagy Imre jogerősen megállapított bűnössége és betöltött tisztségei etikailag olyan összeférhetetlen helyzetet teremtenek, amelyben a Magyar Szocialista Pártnak értékítéletet kell hoznia. Éppen Ön beszélt a párt kongresszusán arról, hogy „az MSZP immunrendszere korábban nem volt kellően erős ahhoz, hogy a tisztességtelen, nyerészkedő politikusokat idejében kivesse magából”. Tisztelt Mesterházy úr, éppen Ön jelentette ki, hogy az MSZP tisztességes emberekből áll.

Amennyiben az MSZP valóban megfogadja az elnöke által lefektetett etikai alapelveket, és értékrendjével ütközik az a tény, hogy egy gazdasági bűncselekmény miatt jogerősen elítélt politikus képviselje szavazóikat, akkor ez a helyzet erkölcsi és etikai döntést kíván.
Álláspontom szerint egy jogosulatlan gazdasági előny megszerzésében jogerősen elítélt politikus méltatlan a megyei közgyűlés Pénzügyi és Ellenőrző Bizottságának elnöki tisztségére, de magára a megyei közgyűlési tagságra is.
A jogerős ítélet megszületése óta eltelt napok alatt sem dr. Nagy Imre, sem az MSZP megyei elnöke, dr. Sós Tamás nem érezte etikai vagy erkölcsi súlyát a kialakult helyzetnek, nem jelezték felénk a képviselő lemondási szándékát.
Ezért kérem Önt, a Magyar Szocialista Párt elnökét, hogy kinyilvánított szándékához hűen, tegye meg a szükséges lépéseket pártja megtisztulása útján, hívja vissza dr. Nagy Imrét a Heves Megyei Közgyűlésben és annak bizottságában betöltött tisztségeiből.

Eger, 2013.02.14.

Válaszára várva, tisztelettel:

Szabó Róbert