Fakitermelés

Mint ahogy a mezőgazdaságban a nyár és az ősz a betakarítás időszaka, úgy az erdőgazdálkodásban – különösen a hegyvidéki területeken – ez elsősorban a téli időszakra tehető. A fakitermelést a vegetációs időszakon kívül lehet a leghatékonyabban végezni. A magyar erdők éves növedéke meghaladja a 13 millió köbmétert, ebből évente 7,5 milliót termelnek ki. Magyarország fakészlete folyamatosan nő.

A Bükkben, az Egererdő Zrt. által kezelt erdők fele természetvédelmi terület. Magyarországon európai viszonylatban is igen szigorú az erdőtörvény. Előírja a természetes felújításokat – a fakitermelést – az őshonos állományban, de ezt csak a vegetációs időszakon kívül, vagyis a télen, szeptember és március között lehet elvégezni. Ilyenkor, havas, hideg időben kevesebb a pluszköltség, hiszen kevésbé sérülékenyek a facsemeték.
– 13,2 millió köbméter az éves növedéke a magyar erdőknek, ebből szakmailag helyesen 10-11 milliót lehetne folyamatosan termelni. Ezzel szemben a független hatóság által készített erdőtervek 9 millió körmétert tesznek lehetővé. Ez évek óta így van. Magyarország fakészlete folyamatosan nő. A 9 millióból 7,5 milliót szoktunk kitermelni – nyilatkozta Urbán Pál, az Egererdő Zrt. erdőgazdálkodási vezérigazgató-helyettese.
Az országos fakitermelés 3-4 százalékát adja az Egererdő Zrt., vagyis a 310 ezer köbméteres kvóta helyett 250 ezer köbmétert termelnek ki. Ilyenkor, a munka dandárjában 50-60 brigád is dolgozik az erdőben.