Székely zászló a városházán

Egerben is kitűzték a városházára a székely zászlót. A város fontosnak tartja a nemzeti szolidaritást – mondta el Habis László polgármester. Hozzátette: éppen 20 évvel ezelőtt kötöttek testvérvárosi megállapodást Gyergyószentmiklóssal, s 2011-ben, a Nemzeti Összetartozás napján 90 székelyföldi magyar tette le az állampolgársági esküt Eger főterén.

A székely zászló az egyik legrégebbi jelkép, mely kifejezi a ragaszkodást a hagyományokhoz, a gyökerekhez – mondta el Habis László polgármester A rendkívüli közgyűlés előtt rövid sajtótájékoztatón. Elmondta: európai mércével mindenkinek joga van ahhoz, hogy nemzeti identitásának megfelelő jelképet használjon. Eger számára különösen fontos a nemzeti szolidaritás, a kapcsolatok ápolása.
2011-ben, a Nemzeti Összetartozás napján több mint 90 székelyföldi magyar tette le Egerben az állampolgári esküt, jelezve azt a szándékot, hogy teljes jogú magyar állampolgárok akarnak lenni.
A székely zászlót az egri városháza homlokzatára tűzték ki, az egri és a magyar lobogó mellé.
Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere telefonos megkeresésünkre elmondta: a testvéri szeretet megnyilvánulását látják az egri gesztusban.