Rendkívüli közgyűlés

Tizenkét napirendi pontot tárgyalt a közgyűlés rendkívüli ülésén. A testület támogatta a bölcsődefejlesztéssel, a fenntartható városfejlesztési programok előkészítésével, valamint a Szala városrész szociális rehabilitációjával kapcsolatos pályázatok előkészítését és benyújtását. Ez utóbbi esetében, ha Eger sikerrel szerepel, lehetőség nyílik a Garzonház felújítására, hőszigetelésére és nyílászáróinak cseréjére. A fejlesztési elképzelések között a Szala-patak menti területek rendezése, közösségi ház, játszótér és sportpálya kialakítása, szennyvíz-rekonstrukció is helyet kapott.

Jogszabályi változás miatt módosította a testület az építményadóról és telekadóról szóló rendeletet. Az előző közgyűlésen az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményének igazgatói állásának betöltéséhez egyetlen jelölt sem kapta meg a többségi támogatást,ezért a pályázatot a közgyűlés újból kiírta. A pályázati felhívást 30 napra közzé teszik, majd a pályázatok beérkezését követően 21 napon belül a Közgyűlés által kijelölt szakmai bizottság hallgatja meg a jelölteket. A pályázat elbírálása az áprilisi közgyűlésen várható.
A képviselők nem értenek egyet a Heves Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívásában foglaltakkal, melyben a tavaly decemberben elfogadott hulladékgazdálkodási díjtételeket vitatják. A testület felhatalmazta a polgármestert, hogy tájékoztassa a Kormányhivatalt a döntésük tényéről és indokairól.
Szavaztak arról is, hogy április 30-a után továbbra is az önkormányzat biztosítja a járóbeteg-szakellátási feladatokat, így a fogszabályozást, fogászati röntgent, reumatológiai szakrendelést, valamint a pszichiátriai gondozást. Az erről szóló határozatról az egészségügyért felelős minisztert február 15-ig kell tájékoztatnia az önkormányzatnak.
A grémium döntött arról is, hogy a Bornemissza Gergely, a Kossuth Zsuzsanna, valamint az Egri Kereskedelmi Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakiskola esetében a kollégiumok működési költségeit az önkormányzat, míg az iskolák működési költségeit a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ viseli. Az EGRIX és az EGAL hasznosítására és fejlesztésére pályázik az Orvosi Turizmus Iroda Zrt., ha eredményesen szerepelnek az önkormányzat bérbe adja számukra a Széchenyi utcai ingatlant.
A Települési Éghajlatvédelmi Stratégiához kapcsolódóan támogatta a közgyűlés az intézmények napelemmel történő takarékos energiaellátását. A benyújtandó energetikai fejlesztési pályázat önerejéhez 27 millió forintot különítettek el. Termálvizet használnának a Kemény Ferenc Sportiskola és Általános Iskola, valamint a Körcsarnok fűtésére, ha az önkormányzat sikerrel pályázik. A közel 180 millió forintos korszerűsítéshez 23 millió forint önerő szükséges, a képviselők megszavazták a pályázaton történő részvételt.