Kamramustra

Többek között székelyek, palócok és matyók mutatták be Bogácson: milyen egy hagyományos falusi kamra télen. Nemcsak a szem kapott szerepet a kamramustrán, hanem a száj is. Hamisítatlan vendégszeretettel kínálgatták a nézelődőket. Lehetett kóstolni kolbászt, szalonnát, kenyeret, süteményeket.

Katonás rendben sorakoznak a polcokon a befőttek, a savanyúságok, lógnak a kolbászok és a szalonnák. Mustrán vannak, kamramustrán. Másodszor. Bogácson úgy gondolták, hogy olyan hagyományőrző rendezvénnyel rukkolnak elő, amely a téli időszakhoz is kapcsolódik. Bemutatják: milyen is volt télen egy hagyományos kamra.
Mindenki másként rakja el a savanyúságot, másféle befőttet készít, és másként dolgozza fel a disznót. Tizenkét település, több tájegység mutatta be saját éléstárát. Sepsiszentgyörgyről igazi különlegességeket hoztak: befőttként elrakott tárkonyt, füstölt májas és véres hurkát, kemencében sült pityókás házi kenyeret. Szakajtó, rézedények, stelázsi csík – még a díszítésre a figyeltek. Volt, ahova a házi áldást is kitették. A helybeliek közül sok idős készül úgy a télre, mint eleik. Közben – a kamramustrával párhuzamosan – egy hagyományos téli étel, a kocsonya is bemutatkozott.
A szem mellett a száj is fontos szerephez jutott a bogácsi kamramustrán: mindent meg lehetett ugyanis kóstolni.