Évente 19 ezer forintot is megtakaríthat egy lakás a távhőszámlán

Havonta átlagosan 1500 forinttal fizetnek kevesebbet az egriek a távfűtésért januártól. A mérséklést már a januári számlán feltüntette az Evat. A tíz százalékos rezsicsökkentés a 22 ezer távfűtéses egri lakásban több mint 91 millió forintos számlaérték-csökkenést jelent éves szinten.

Botkáné Németh Ibolya a tavaly decemberi és az idei januári távhőszámláját mutatja. A kettő között 1300 forint a különbség, ennyivel kell kevesebbet fizetnie havonta ettől az évtől. A tíz százalékos rezsicsökkentésről tavaly döntött a kormány. Ez Egerben egy átlagos méretű és fogyasztású lakás esetében éves szinten majd 19 ezer forintos mérséklést jelent.
Várkonyi György az EVAT Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a januártól érvényes díjcsökkentést a tavalyi árakhoz képest hajtották végre, nem érvényesítették az inflációt. Így a mérséklés magasabb is lehet mint tíz százalék. Várkonyi György szerint a rezsicsökkentés ellenére Egerben továbbra is probléma a hátralékok behajtása. Tavaly a legnagyobb tartozást felhalmozott lakásokban elzárták a meleg vizet. Ennek hatására néhány tízmillió forintot befizettek, de összességében még így is 168 millió forinttal tartoznak a felhasználók.