Ajándék a Dobó István Vármúzeumnak

Egy különleges, 18. századból való, festett orvosi fadobozt ajándékozott a Dobó István Vármúzeumnak M. Soós Tamás orientalista. A húsz orvosi üvegcsét tartalmazó doboz egyedülálló műtárgy a magyarországi közgyűjteményben. A doboz belsejében olvasható felirat szerint az orvosi láda az egykori damaszkuszi kormányzó, Azzam pasa egészségét szolgálta.

Ilyen különleges orvosi üvegcséket tartalmaz az az orvosi doboz, melyre M.Soós Tamás orientalista talált rá damaszkuszi körútján egy régiségkereskedésben. A dobozt a korabeli orvosok egyfajta orvosi táskaként használták. A magyarországi közgyűjteményben egyedülálló műtárgyra M. Soós Tamás véletlenül bukkant rá, és mint mondta, a barátság, az együttműködés jelképeként ajándékozta a vármúzeumnak. A dobozban található felirat szerint a láda tartalma Azzan pasa egészségét szolgálta.
Az ajándék mellé a vármúzeum letétbe kapta Abdul Juszuf kalligrafikus művész 12 alkotását is. Az ajándékozott műtárgy különleges darabja lesz a vármúzeum iszlám kultúrát bemutató kincseinek.
Az orvosi dobozt a hónap műtárgyaként egyelőre a Dobó-bástyában láthatja a közönség, később a Telekessy Patikamúzeumban is kiállítják.