Szén-monoxid

A szén-monoxid mérgezés minimális költségekkel elkerülhető. A fűtési szezon előtt érdemes átvizsgáltatni a kéményeket és a gázkészülékeket, illetve ma már szén-monoxid jelző készüléket is lehet vásárolni.

„Két személy szenvedett szén-monoxid mérgezést Hevesen” – olvasható a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján. Országosan is egyre gyakrabban találkozunk ilyen hírekkel. Budapesten és Győrben halálos áldozata is volt a szén-monoxidnak, e mellett többen mérgezéssel kerültek kórházba. A szén-monoxid mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, ami általában a fűtési időszakban fordul elő, fa, szén, illetve gáztüzelést használó háztartásokban. Oka lehet a hibás fűtőkészülék, illetve a rosszul szelelő kémény.
Országosan évente több százan szenvednek szén-monoxid mérgezést, közülük több tucat halállal végződik. Pedig könnyen megelőzhető a baj: egyrészt ellenőrzéssel, másrészt szén-monoxid, illetve gáz érzékelővel, amit a lakásban – fej magasságban – több ponton is felszerelhetünk.
Mivel a szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért ha egyszerre fejfájást, szédülést és hányingert érzünk a szobában, akkor azonnal szellőztetni kell, illetve elzárni a gázt. 2010-ben és 2011-ben is egy-egy esetben riasztották a Heves megyei tűzoltókat szén-monoxid mérgezés miatt. Tavaly viszont már négy ilyen riasztás volt, kettő januárban, egy-egy pedig márciusban és áprilisban, vagyis még a fűtési szezon végén is.