Védik a madarakat az áramütéstől

Biztonságossá teszi a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az elektromos vezetékeket két nagyobb tájegységen. Azt szeretnék ezzel elérni, hogy minél kevesebb madár pusztuljon el áramütéstől. Évente egyébként több tízezer, többnyire fokozottan védett madár esik a vezetékek, oszlopok áldozatául.

Két nagyobb tájegységen, Dél-Borsodban és a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben összesen másfél milliárd forintot fordít a következő években a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a szabadvezetékek madárbarát szigetelésére, korszerűsítésére, néhány esetben pedig a légkábeleket földkábelekkel váltják ki.
Négyesen, a Dél-borsodi Tájegység egyik településén már láthatunk több olyan oszlopot, amelyet madárbaráttá alakítottak át.Ezen a környéken 80 kilométer hosszan, foltszerűen már korábban szigetelték a vezetékeket, de még mindig van több mint 450 kilométer burkolatlan. Ezeket közel 700 millió forint uniós támogatásból teszik biztonságossá. Burkolják, átalakítják, cserélik az oszlopokat, oszlopkapcsolókat. Összesen több mint ötezret.
Azt várják a szakemberek, hogy jelentősen kevesebb átvonuló vagy itt költő, védett, fokozottan védett madár pusztul el majd el így áramütéstől.