Hódít a Csillag

Március 15-étől kóstolható az Egri Csillag második évjárata. A csillagjárás Egerben kezdődik, a fővárosban folytatódik. Gál Tibor borász azt mondja: nem számítottak arra, hogy egy fehérbor újítja meg az egri borvidéket. A sajtótájékoztatón Demeter Csaba értékelte a pincepiacot és a Demeter Pirítós elnevezésű borklubot. A két borász felhívta a figyelmet a Borszalonra is. Magyarország legnagyobb beltéri boros rendezvénye 29-én lesz, a látogatókat arra kérik: túrják fel a szekrényeket, keressenek trapéznadrágot, rakott szoknyát. Az idei Borszalont ugyanis a retro jegyében hirdették meg.

A pincepiaccal elsősorban azokat a kistermelőket kívánták segíteni, akik jó minőségű árut termelnek – árulta el Demeter Csaba borász. A piaccal együtt indult szombat esti borklub működéséről pedig azt mondta: törekednek a folyamatosságra és a kiszámíthatóságra. Azt szeretnék elérni, hogy az egriek és a turisták is tudják: ide szombat esténként biztosan lehet menni. A pincében minden megnézhető, lehet borozni, sőt legutóbb házasítottak, Egri Csillagot, bikavért készítettek a vendégek. Az Egri Csillagot, Eger új fehérborát jó kezdeményezésnek nevezte. Sok borász mögé állt, és mindenki nagyon jó bort rakott a palackba – fogalmazott Demeter Csaba.
Ifj. Gál Tibor fontosnak tartja, hogy az Egri Csillag az egri borászok páratlan összefogásával jött létre. Indulása 2011-ben volt, a Csillag minden év március 15-én kerül a boltokba. Az idei évjárat nemcsak Egerben, a fővárosban is bemutatkozik majd. Áprilisban ismét lesz csillagfesztivál. Gál Tibor azt mondja: nem számítottak arra, hogy egy fehérbor újítja meg az egri borvidéket. Tavaly 23 termelő 350 ezer palack Csillagot készített. Sok pincéből már el is fogyott. A borász azt is bejelentette: jövőre tendert írnak ki Svédországban az Egri Csillagra.
Az Egri Csillag bemutatkozik a Borszalonban is. Tizenkét éve nyit ki december utolsó napjaiban a szalon. Ez Magyarország legnagyobb szabású beltéri boros rendezvénye. Idén harminc borász közel száz borát lehet megkóstolni. Minden termelő a három legjobb borával készül, visz egy könnyebb vörös bort vagy rozét, egy Egri Csillagot és egy régi évjáratú, limitált szériájú retro bort. A retro nem csak a borban nyilvánul meg. A vendégeknek is azt ajánlják: keressenek elő a szekrényből régi ruhadarabokat, öltözzenek a 70-es, 80-as évek divatja szerint.