Közgyűlés

Díjemelésekről, intézmények átszervezéséről döntött az egri közgyűlés idei utolsó ülésén. A testület elfogadta az önkormányzati társaságok beszámolóit, több terület rendezési tervét módosították, megszűntették az intézményfenntartó mikrotársulásokat.

A helyi járatú autóbusz-közlekedés díjának 5,2 százalékos emelésről született döntés, elővételben 255, autóbuszon váltva 350 forintba kerül majd egy menetjegy. A teljes árú bérletért 5250 forintot kell fizetni.
A talajterhelési díj fizetése alól 500 köbméteres limitig visszamenőlegesen mentességet biztosít az önkormányzat most elfogadott rendelete.
13,3 százalékkal emelkedik a hulladékszállítás díja a megnövekedett költségek miatt. Egy 120 literes kuka heti egyszeri ürítése 428 forintba kerül jövőre, ez háztartásonként 3000 forint többletet jelent évente.
A kéményseprőipari közszolgáltatást új rendelet szabályozza, ennek alapján határozzák meg az önkormányzatok a díjakat. Egy átlagos háztartásban nem lesz emelkedés Egerben.
Minősített többség hiányában nem fogadták el az alapokmányról szóló módosítási javaslatot, mely – egyebek mellett – a bizottsági munka részleteinek pontosításáról, kiegészítéséről szól.
Költségvetési és Gazdálkodási Bizottság tagja lett Orosz Lászlóné és külső szakértőként Balla Miklós dolgozik majd a bizottságban.
A képviselőtestület elfogadta az önkormányzati társaságok negyedéves beszámolóit.
32 milliós fejlesztési támogatást kap a Városgondozás Kft. a társaság tevékenységének korszerűsítésére.
Megszüntette az önkormányzat az intézményfenntartó mikrotársulásokat, az oktatási intézmények állami kézbe kerülése miatt.
A köznevelési törvény értelmében több mint 800 státuszt ad át a város, a működtetés területén tevékenykedő 123 munkavállaló az EKVI-hez kerül.
A város kulturális intézményeinek átalakítása a kulturális koncepción alapul, s ennek szellemében történik az átszervezés – mondta el a napirendhez kapcsolódva az előterjesztő Habis László. A Vitkovics-ház az EKMK-hoz, a Zsinagóga Galéria és az 1552-es ajándéküzlet a Vármúzeumhoz kerül, a TDM szervezet pedig önálló lesz az elfogadott munkaterv szerint, az érdemi munka az elkövetkező hónapok feladata.
A kistérségi munkaszervezet átszervezése kapcsán a Területfejlesztési Társulás megszűntetéséről döntöttek, a Baktai úti állati hulladéklerakó a városhoz kerül.
Sürgősségi indítványként került a testület elé a SZETA Egri Alapítvány ügye. A Pál György által jegyzett javaslat, hogy a SZETA gondozásában maradjanak a gyerekek. elmondta: a SZETA nyilatkozott arról, hogy az állami normatívából, önkormányzati támogatás nélkül a jövő év közepéig vállalja a feladat ellátását, a Gyermekek Átmeneti Otthonának fenntartását.
Habis László polgármester javaslata szerint a jövőben a gyöngyösi kistérséggel közösen történne a feladatellátás. A polgármester elmondta még: most mind a 9 gyermek sorsa rendeződik, helyettes szülőknél, kollégiumban és a Családok Átmeneti Otthonában helyezik el őket. Utóbbi javaslatot támogatta a többség.