Adomány az élet védelméért

A Katolikus Karitász koordinálásával tizennégy kórház újszülött osztálya -köztük az egri intézmény- kapott hazai gyártású inkubátorokat. Az életmentő eszközök a koraszülött, vagy valamilyen egészségi problémával küzdő újszülöttek jobb ellátását segíti elő.

Átlagosan 1500 gyermek születik a Markhot Ferenc Kórház Csecsemő-Gyermek-és Ifjúsági osztályán, ebből 8-10% koraszülött. Az idő előtt született csecsemők a védett anyaméhből inkubátorba kerülnek. Ezen életmentő eszközök nagy része azonban már megérett már a cserére, a gépek átlagéletkora több mint 10 év. Az újszülöttek biztonságos ellátásához ezért is nélkülözhetetlen a Karitász új, korszerű adománya –mondta dr. Fűtő László, a kórház igazgatója. Hozzátette: egy uniós pályázaton 90 millió forintot nyert el a kórház a koraszülöttek intenzív ellátásának fejlesztésére.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia támogatásával 14 kórház újszülött osztálya kaphatott 1-1 olyan inkubátort, amely hőmérséklet, páratartalom és oxigén szabályozóval van ellátva. Az egri kórházban a 33-34. hétre született piciket általában addig tartják inkubátorban, amíg súlyuk el nem éri az 1800-2000 grammot.

Az inkubátort az Egri Főegyházmegyei Karitász Központ képviseletében Dr. Ternyák Csaba egri érsek adta át és szentelte meg.