Aktuális adózási teendők

Január elsejétől több adójogszabály is változik. Új adónemek közül választhatnak a vállalkozások, az ÁFÁ-nál jövőre már pénzforgalmi elszámolás alkalmazható és egyszerűsödik az illetékmértékek rendszere. Heves megye első három negyedéves gazdasági mutatói – a beruházások kivételével – növekedést mutatnak, meghaladták a válság előtti teljesítményt – hangzott el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Heves Megyei Igazgatóságának negyedéves tájékoztatóján.

Az év vége egyben az adójogszabályok változásának az időszaka is – mondta tájékoztatóján Szalayné Ostorházi Mária, az Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság vezetője. Az új adónemek közé tartozik a kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) és a kisvállalati adó (KIVA). Jövőre megszűnik a szuperbruttó intézménye, az összevont adóalapba tartozó jövedelmek egységesen 16 százalék jövedelemadó-terhet viselnek. Szintén újdonság a pénzforgalmi ÁFA, az eddigi számlateljesítéses helyett. Amennyiben legkésőbb december 31-ig az adóalany bejelenti, hogy áttér erre a rendszerre, január 1-jétől az ügyletekre már ezt az elszámolást alkalmazhatja.
Az illetéktörvény is több ponton változott. A magánszemélyek – beleértve az egyéni vállalkozókat is – által előterjesztett fizetési könnyítési kérelem január 1-től illetékmentes, míg a gazdálkodó szervezeteket ilyen kérelem esetén 10 ezer forint eljárási illetékkötelezettség terheli. Heves megye első három negyedéves gazdasági mutatói – a beruházások kivételével – növekedést mutatnak, meghaladták a válság előtti teljesítményt. Abban nincs változás, hogy minden gazdasági mutató tekintetében a három kistérség, vagyis a hatvan, az egri és a gyöngyösi a meghatározó. A megye súlya a nemzetgazdasági szintű értékesítésből változatlanul 1,5 százalék, a beszerzésből pedig két tized százalékpontot emelkedve 1,6 százalékra emelkedett.