Visszaad az állam

A helyi önkormányzatok feladatellátásának elősegítése érdekében idén öt milliárd forint értékben adott át ingatlanokat a kormány a helyhatóságoknak. Ennek köszönhetően az egri önkormányzat a laktanya körüli ingatlanok tulajdonjogát kapta meg, mintegy 271 millió forint értékben.

A vagyontörvény alapján ingyenesen átruházható az állami vagyon tulajdonjoga a helyi önkormányzatoknak, amennyiben azt az átvevők továbbra is közcélra használják, 15 évig nem idegenítik el és nem terhelik meg. A kormánydöntéssel mindkét fél jól jár: a jelenleg nem vagy nem hatékonyan hasznosított ingatlanok a helyhatóságok feladatainak ellátását segítik, miközben állagmegóvásuk is biztosított marad. Mivel a fenntartás költségei az önkormányzatokat terhelik, a központi költségvetés kiadásai is csökkenek. Heves megye a kormánydöntésnek köszönhetően 361 millió forint értékű ingatlannal gazdagodott, míg Eger városa egy 271 millió forint értékű épületegyütteshez jutott hozzá.
Jövőre tovább nőhet az önkormányzatoknak ingyenesen átruházható állami vagyontárgyak értéke. Eger a Tiszti klub tulajdonjogának átadását kérvényezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől.