Rendkívüli közgyűlés

A városhoz kerülhet a Vármúzeum, közoktatási intézmények fenntartói jogát adja át az önkormányzat – ülésezett az egri közgyűlés. A rendkívüli testületi ülésen döntöttek még telekalakításról, a stadion pályázatának módosításáról és a felsővárosi rendőrörs kialakításának támogatásáról.  

Az állami fenntartású múzeumok a megyei jogú városok önkormányzataihoz kerülnek, így a  Dobó István Vármúzeum a feladatokkal együtt Egerhez tartozhat a jövő évtől. A közgyűlés felhatalmazta Habis László polgármestert az ezzel kapcsolatos szerződések aláírására. A városvezető az előterjesztés kapcsán hangsúlyozta: Rendkívüli jelentőségű ez a lehetőség, eddig külön életet élt a múzeum, a vár és a város. Ezek erősítése, összehangolása a cél. Korábban is szorgalmazták ezt, többek között az “egri vár az egrieké” programmal. A továbbiakban még sok döntés szükséges, s a felújítás, állagmegóvás állami feladatvállalásának kérdéseit is tisztázni kell.
Hozzátette: záradékot terveznek, hogy a függő tételek, a 2012 végéig keletkezett kötelezettségek ne a várost terheljék.
Berecz Mátyás megbízott igazgató elmondta: az adósságállomány jelentős része rendeződött.  Habis László polgármester kiemelte: az államtól 170 milliót kap a vár jövőre.
Módosították a Bródy Sándor Városi és Megyei Könyvtár alapító okiratát, mivel a könyvtár látja el majd a vármúzeum  gazdasági, szervezeti adminisztrációs feladatait. Ezzel együtt mindkét intézmény teljesen önálló marad. Szociális és gyermekjóléti intézmények alapító okiratait módosították, ez a törvényi változások, a kistérségi feladatellátás változásai miatt szükséges. A képviselők döntöttek arról, hogy Bölcsődei igazgatóság Maria Montessori nevét veszi fel.
Köznevelési intézmények fenntartói jogának állami átadásáról is döntött a testület. A megyei szakképzésért, a járás iskoláinak fenntartásáért felel a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, mellyel december 15-ig kell szerződést kötnie a városnak. A Szentmarjay Tibor Stadion hasznosításával kapcsolatos pályázati felhívást módosították, a hasznosítás időtartamát változtatták meg.
Döntés született arról, hogy bérleti szerződést köt a város a Városgondozás Kft.-vel, energetikai program megvalósításához.
Sürgősségi indítványt fogadott el a közgyűlés a garzonházban kialakítandó, körzeti megbízottak munkáját segítő rendőrségi iroda létrehozását biztosítva ezzel. Sürgősségi indítványként tárgyalták az EVAT Zrt. tőkeemelésének lehetőségét a képviselők.
Legközelebb december 20-án lesz  közgyűlés Egerben.