Közmeghallgatás

Több mint 30 felszólaló mondta el véleményét, intézett kérdést közérdekű ügyekben a városi képviselő-testülethez, a városi szolgáltatók, cégek és hatóságok képviselőihez a közmeghallgatáson.

A Kepes Intézet eddigi tevékenységéről, terveiről szóló beszámolóból a rendezvények sorát ismertette az alapítvány képviselője. A Dobó tér fáiról, a tér kialakításáról szóló felszólalás kapcsán válaszában Dr. Kurucz András, az Egri Városfejlesztési Kft. igazgatója elmondta: az egészséges fákat meghagyják, szökőkút ad majd enyhet nyáron. Sós István alpolgármester a végvári vitézek szobrának sorsáról szólva kiemelte: új, impozáns közösségi tér alakul ki a Szúnyog közben, ezt a közterületet át kívánják majd nevezni Végvári Vitézek terének.
Laktanya épületegyütteséről szóló kérdésre Habis László elmondta: folyamatosan tárgyal a minisztériummal, hogy a hasznosításnál vegyék figyelembe az egri érdekeket.
A felnémeti civil szervezetek képviselője a kulturális eseményekről adott számot, s mondott köszönetet a városnak, Rázsi Botond alpolgármesternek a támogatásért. Dr. Misz Mihály, a civil ügyek tanácsnoka elismerően szólt a helyi civilek munkájáról.
A vár átvételével kapcsolatban többen is kérdeztek, erről a polgármester elmondta: olyan konstrukció kialakításáról tárgyalnak, ami minden tekintetben, így pénzügyileg is előnyös a városnak.
A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület képviselője az önkormányzattól használatra kapott helyiségért mondott köszönetet, mely segíti a fogyatékos alkotók munkáját, megjelenési lehetőségeit.
2013-tól állami kézbe kerülnek az általános- és középiskolák, ezen szakmai kollégiumok vezetői mondtak köszönetet az önkormányzatnak, s egy, az intézményvezetőkről készült tablót ajándékoztak a polgármesternek.
Kemény Ferenc Sportiskola eredményeiről számot adó felszólalásból kiderült: az intézmény országos szinten is kimagasló munkát végez.
Az Ifipont munkájáról, bővítési igényéről tartott felszólalás után egy vállalkozó köszönetét fejezte ki, hogy a Bervai út felújítása megtörtént, s kérdésében a Berva Rt. elhúzódó felszámolási eljárásának okairól érdeklődött.
Habis László polgármester elmondta: nagyon sok rendezetlen ügy van ebben, s országgyűlési képviselőként a felszámolás felelősebb szabályozásán dolgozik.
A lépcsős pincesor ügye több felszólalásban is szerepelt, a csapadékvíz elvezetése, súlykorlátozó tábla hiánya és a terület takarítása kapcsán. A polgármester válaszában elmondta: hosszú ideje dolgoznak a pályázaton, s a napokban kaptak értesítést a kedvező döntésről, így a munkálatok hamarosan megindulhatnak.
A Bányakert illegális építményeinek felszámolásáról szóló felvetés kapcsán Dr. Kovács Luca jegyző elmondta: folyamatban van a terület rendezése.
A Kistérségi munkaszervezet átszervezése kapcsán a Gyermekek Átmeneti Otthonának ellehetetlenülését vázolta egy felszólaló, s az erről szóló közgyűlési anyagot kifogásolta. A SZETA Egri Alapítványának támogatás-csökkentését, az így kialakuló helyzetet, a gyerekek elhelyezési nehézségeit sorolta, javasolva, hogy a tanév végéig maradjon meg az otthon. Habis László válaszában elmondta: ismert, hogy a bérleti szerződés december 31-ig szól, akárcsak az intézmény működési engedélye, ezzel együtt minden gyermekről gondoskodnak a jövőben is.
A Kalcit köz átjárójának újbóli megnyitását kérte egy lakó, a körzet képviselője elmondta: folyamatban van a helyzet rendezése, az önkormányzat területet vásárol ennek érdekében.
A közgyűlési napirendek végén tartott lakossági felszólalások megszüntetését
antidemokratikusnak nevezte egy felszólaló, erre válaszolva Habis László elmondta: fontos igény, hogy a város polgárainak véleményét megismerjék, erre számos mód van a jövőben is. A felszólalások sokszor provokatív, személyeskedő hangneme miatt történt a változás.
Járdafelújítások szükségességét jelezték többen, a Dózsa György tér, Dobó utca és több más terület kapcsán. Válaszként elhangzott: a belvárosi rehabilitáció több területen rendezi ezt a kérdést, a többi helyszínen pedig ütemezik a munkálatokat.
Az Egri Autista Alapítvány képviselője a szervezet nevében a várostól kapott segítség, ingatlanhasználat lehetősége miatt tolmácsolta a szervezet köszönetét.
A Civil Ház jövőjéről szóló kérdésre válaszolva a polgármester megnyugtató megoldást ígért, hogy továbbra is zavartalanul működhessen.
Az Agria Humán Kft. dolgozói a város segítségét méltatták.