Művészet és gasztronómia

Gasztronómia és képzőművészet különös találkozását keltette életre a Kepes Intézet. Az á la cARTe kiállítás anekdotákkal fűszerezett tárlatvezetése mellett a résztvevők megnézhették Kroó András: Én, Rippl-Rónai József című filmjét és megkóstolhatták a filmben szereplő ételeket is.

Az á la cARTe kiállítás mintegy száz művész több mint kétszáz olyan alkotását mutatja be, mely kapcsolódik a gasztronómiához. A kulináris, a vizuális és a kulturális élvezeteket először a Kamaraopera Fesztiválon ötvözte a Kepes Intézet, majd következett a Szindbád című film vetítése és a filmben látható ételek megkóstolása. Ez alkalommal Rippl -Rónai József, múlt század elején élt festőművész élete, képei és ételei kapcsolták össze.
A kiállítás képei között négy Rippl-Rónai kép látható, olyan is, melyet eddig még nem ismerhetett a közönség.Kroó András több mint húsz éve készült dokumentum játékfilmje Rippl-Rónai életét mutatja be, a filmben részletek hangzanak el a festő visszaemlékezéseiből, leveleiből. A művészt egy Munkácsy-díjas festő, színész, feLugossy László formálta meg.