Fórum a gazdaságfejlesztésről

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara minden évben értékeli a megye gazdasági helyzetét. Alapvető feladatának tartja a gazdaság fejlesztésére vonatkozó programok kidolgozását, kapcsolódva Heves Megye Területfejlesztési Koncepciójához is. Ez hívta életre a Gazdaságfejlesztési Napot, ahol a meghatározó ágazatok képviselői vázolták fel fejlesztési programjaikat.

A megye gazdasági helyzetéről, a fejlesztés lehetőségeiről tartottak konzultációt a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén a gazdasági élet meghatározó ágazatainak képviselői. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte: most készülnek a 2014-2020-as időszak fejlesztési programjai, melyben a kamara aktív szerepet vállal azzal, hogy a legfontosabb vállalati szereplőkkel egyezteti a megye gazdasági programját.
A Gazdaságfejlesztési Napot Horváth László kormánymegbízott, miniszteri biztos nyitotta meg, aki kiemelte: megyei szinten kell megfogalmazni a konkrét vállalkozásokat segítő ágazatai, infrastrukturális terveket. A konzultáció előadói beszámoltak többek között a megye ásványvagyonáról, az energiaszektor fejlesztési lehetőségeiről, az innováció jelentőségéről és a megyei agrárhelyzetről is. Lukács György, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Heves megyei igazgatója értékelte a megye gazdasági helyzetét. Mint mondta, 2008 óta nehezen tud talpra állni a gazdaság, de biztató az az adat, hogy 2011-ben a megye nettó árbevétele 22%-kal nőtt a 2010-es adatokhoz képest. Ez főképp az exportnak köszönhető, mely a megye gazdaságának egyik húzó ágazata az ipari termelés mellett.