A PDSZ szerint a lényegi kérdésekben nem sikerült megállapodni

A lényegi kérdésekben nem sikerült megállapodni a kormánnyal, és egyelőre nem lehet tudni, hogy lesz-e sztrájk – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke, Mendrey László. Az oktatási fórumon elhangzott: az államtitkárság bevallása szerint is több mint 53 milliárd forint hiányzik a rendszerből. Az pedig zűrzavart okozhat, hogy alig 20 napja van az államnak az iskolák átvételére.

Az oktatási – oktatáspolitikai fórumon Csákó Mihály egyetemi oktató azt mondta a pedagógusok egyik szervezete hat olyan alapelvet tett közzé, amelyekről érdemes vitatkozni. Olyanokat, mint: használható tudás, autonómia, átlátható és átjárható iskolarendszer, demokratikus működés, gyerekközpontúság. Úgy véli: ez utóbbi helyett egyfajta iskolai parancsuralom jön létre. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke szerint a sztrájkkészültség megmarad, a legtöbb követelésükre nemet mondott a kormány – legalább is a lényegiekre.
A közoktatási rendszer egyenlőtlen képet mutatott, sok önkormányzat hitelt vett föl, hogy az iskoláját fenntartsa – mondta a szakszervezeti vezető. Az egységes államosítás helyett ők jobbnak tartották volna, ha csak ezeken az iskolákon segít. Az átvétellel kapcsolatban azt mondta: maga az államtitkárság sem titkolja, hogy nincs meg minden feltétel; a tankerületi igazgatóságok jelentős részének például még helye sincs. Az államtitkárság bevallása szerint is több mint 53 milliárd forint hiányzik a rendszerből – ez komoly aggodalmat okoz a szakszervezeti vezető szerint.