Szituációs gyakorlat

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az egri hivatásos tűzoltók és más speciális egységek részére szituációs gyakorlatot szervezett az egri vasúti rendező pályaudvaron. A feltételezés szerint, tolatás közben egy vasúti átjáróba figyelmetlenül behajtó gépkocsi összeütközött egy vasúti szerelvénnyel, ami veszélyes hulladékot szállított.

Január 1-jével megalakult az Iparbiztonsági szakterület a katasztrófavédelmen belül. A kibővült jogkörük arra is feljogosítja őket, hogy a vasúton is ellenőrizzék a veszélyes áru szállítását.Vaszkun Attila tűzoltó alezredes, megyei iparbiztonsági főfelügyelő a tűzoltók riasztása előtt vázolta a helyzetet. A vasúti átjáróban a tolatás, karambol után megrekedt szerelvényben olyan veszélyes áru van, ami levegővel érintkezve öt percen belül meggyulladhat. Ez meg is történt, ég a szerelvény, a szél a település felé fújja a füstöt. A riasztás megtörtént. Az egri tűzoltók riasztás után nem sokkal már meg is érkeztek az egri rendező pályaudvarra.
A beavatkozó egységek a személymentés során együttműködtek a mentőkkel, a vasúti pályaszakasz áramtalanítása közben a vasút szakembereivel.
A forgatókönyv szerint itt is a veszélyes anyag jelenlétében meg kellett kísérelniük a tűzoltást, illetve más, lakosságvédelmi intézkedésekre is felkészültek.