Jubiláló népművészek

Harmincéves lett a Heves Megyei Népművészeti Egyesület. A jubileumi rendezvényen a korábbi elnökök köszöntötték az egyesületet, majd előadások hangzottak el a népművészet jövőjéről is. Az egyesület képviselői egyetértettek abban, hogy a mai igényekhez igazodva már nem elég dísztárgyakat készíteni, fontos szempont lett a funkcionalitás, a használhatóság is.

1982-ben, az országos egyesület megalakulásával egy időben jött létre a kézművesség, népművészet képviselőit toborzó Heves Megyei Népművészeti Egyesület. A fafaragástól a kosárfonáson át a csipkeverésig többféle mesterség képviselője megtalálható a közel nyolcvan tagot számláló egyesületben. A civil szervezet céljának tekintette és tekinti ma is a hagyományos magyar népi kézművesség értékeinek támogatását, a népművészettel foglalkozó emberek összefogását, a szakmai érdekképviseletet. Az ünnepi megemlékezésen a korábbi elnökök felelevenítették míg a meghívott vendégek, az országos egyesület elnöke és a Hagyományok Házának képviselője a kézművesség jövőjéről tartottak előadást. Az eltelt harminc év alatt sokat változott a kézművesség helyzete, ma a legfontosabb az, hogy az elkészített alkotások ne csak szépek, de hasznosak is legyenek.
A rendezvényen Kovács Katalin, az Egri Kulturális és Művészeti Központ vezetője felajánlotta az intézmény együttműködését. Mint mondta, szeretné, ha kiállítások, vásárok, szakkörök szervezésével szorosabb kapcsolat jönne létre az intézmény és az egyesület között, mert nagyon fontosnak tartják, hogy a mesterségbeli tudást átadják a kézművesek a jövő generációja számára.