Előzetesben

Előzetes letartóztatásba helyezte vasárnap a füzesabonyi bíróság azt a hatvani férfit, akit hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítanak. Öt férfit csoportos garázdasággal gyanúsítanak – ők is előzetesben vannak. Hatvanban néhány nappal ezelőtt 12 főt állítottak elő kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt. A rendőrség épülete előtt egy negyvenfős csoport gyűlt össze. A rendőrök szerint az előállítottak családtagjai megpróbáltak behatolni a rendőrségre is. A Társaság a Szabadságjogokért azt mondja: a hozzátartozók békésen várakoztak, a rendőrök támadták meg őket. A rendőrség közleményében az áll: mindkét oldalon többen szenvedtek könnyű sérüléseket; az intézkedés törvényes, szakszerű és arányos volt.

Tizenkét embert állított elő kábítószerrel való visszaélés gyanújával, két embert vett őrizetbe csütörtökön a rendőrség Hatvanban. Kihallgatásuk alatt az előállítottak ismerősei, családtagjai összegyűltek a kapitányság épülete előtt, a rendőrök szerint megpróbáltak behatolni a rendőrség területére. Közleményükben az áll: a felszólításnak nem tettek eleget a hozzátartozók, néhányan támadásra, a rendőrség felrobbantására buzdítottak. A rendőrök kiemelték a hangadókat. Öt főt garázdaság, egyet pedig hivatalos személy elleni erőszak elkövetésével gyanúsítanak.. A Társaság a Szabadságjogokért szerint az egyik elengedett férfin látszottak a verés nyomai, a hozzátartozók ezért kezdtek zúgolódni, a rendőrség pedig rájuk támadt, és válogatás nélkül vertek mindenkit. Szombaton az Egri Városi Bíróság a csoportos garázdasággal gyanúsított öt fővel szemben elrendelte az előzetes letartóztatást.
A hivatalos személy elleni erőszak elkövetésével gyanúsított 18 éves férfi előzetes letartóztatásáról a füzesabonyi bíróság döntött vasárnap. Őt azzal vádolják, hogy hangadó volt, és amikor a rendőrök oszlatták a tömeget, két rendőrre is rátámadt. Az ügyvéd nem értett egyet sem az ítélet rendelkező részével, sem az indoklással. Fellebbeztek.
Az előzetesben lévő 18 éves férfi hozzátartozói elmondták: térfigyelő kamera van a hatvani rendőrség előtt. A védelem szerint ez eldönti majd: ki mit és hogyan csinált.

A rendőrség közleménye

Valótlan híresztelések a hatvani intézkedéssel kapcsolatosan !

2012.11.24. szombat 15:57
Valótlan állítások, csúsztatások, szándékos ferdítések, hangulatkeltés – a Hatvan városában 2012. november 22-én történt rendőri intézkedésről tévesen tájékoztatják az érintettek a közvéleményt.
Valótlan állítások, csúsztatások, szándékos ferdítések, hangulatkeltés – a Hatvan városában 2012. november 22-én történt rendőri intézkedésről tévesen tájékoztatják az érintettek a közvéleményt.

A Hatvani Rendőrkapitányság munkatársai 2012. november 22-én összehangolt bűnügyi akciót hajtottak végre, melynek során 12 főt állítottak elő pszichotróp anyaggal illetve kábítószerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt a rendőrkapitányság épületébe. Az előállítottak családtagjai, ismerősei összeverődtek a rendőrkapitányság épülete előtt, agresszív magatartást tanúsítva megpróbáltak behatolni a rendőrség területére. A rendőrség ezt a szándékot határozott fellépéssel megakadályozta, felszólította az összegyűlteket arra, hogy fejezzék be a garázda magatartást. A felszólításnak a mintegy 40 fős, férfiakból és nőkből álló társaság nem tett eleget, hangadói a „Támadjuk meg a rendőrséget!”, a „Felrobbantjuk a rendőrséget!” felkiáltásokkal továbbra is garázda magatartást folytattak. A csoportosulás a rendőrkapitányság kerítését rángató, az azon átmászni próbáló hangadóit a rendőrök kiemelték, a rendőri intézkedésnek ellenszegülő, az igazoltatást megtagadó, a rendőrökre támadó személyek közül öt főt közterületen, később pedig egy főt egy közeli épületben elfogtak és előállítottak. A rendőri intézkedés során egy fő az előállítása közben tanúsított passzív ellenállása miatt könnyű sérüléseket szenvedett, négy főt a mentőszolgálat szállított kórházba, mert az alkalmazott gázspray miatt fájlalták a szemüket. A rendőrök közül négyen szenvedtek kisebb sérüléseket.
A történteken megbotránkozó helyi kisebbségi önkormányzat képviselői felajánlották segítségüket a garázda személyek azonosításában, ígéretet tettek arra, hogy egy meghatározott időpontig valamennyi résztvevő önként megjelenik a rendőrségen (egy polgárjogi mozgalom időközben helyszínre érkező vezetőjét a rendőrség részletesen tájékoztatta a kialakult helyzetről). A meghatározott idő eltelte után az alapítvány felkérésére eljáró ügyvéd közölte a rendőrséggel, hogy egyetlen személy sem fog önként megjelenni a rendőrségen. A rendőrség ezért a csoportos garázdaság időközben azonosított személyei közül hat főt tartózkodási helyeiken elfogott és előállított.
A rendőrség a történtek során megakadályozta azoknak a személyeknek a bejutását a rendőrkapitányság épületébe, akik találkozni akartak az ott intézkedés hatálya alatt álló személyekkel. A rendőrség ugyanakkor tájékoztatta az érdeklődőket arról, hogy esetleges sérelmeikkel kapcsolatos panaszukat az ügyészségen tehetik meg.
A parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy az intézkedés törvényes, szakszerű, az arányosság követelményének megfelelő volt. Nem került sor sorozatos rendőrattakra, bántalmazásra. Jelenleg a rendőrség előtt nem ismert, hogy a rendőri intézkedésekkel kapcsolatban bárki panaszt tett volna.
Az intézkedésben a híresztelésekkel ellentétben a Terrorelhárítási Központ munkatársai nem vettek részt, a Készenléti Rendőrség megerősített szolgálatot lát el a városban. A rendőrség Hatvanban és a környező településeken fenntartja közrendet és a közbiztonságot.
A Hatvani Rendőrkapitányság kábítószerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt – szabadlábon hagyásuk mellett – a 19 éves G. Attila és a 25 éves B. László hatvani lakosok ellen tovább folytatja az eljárást. Öt fővel szemben csoportosan elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt szintén a rendőrkapitányság jár el, míg egy fővel szemben hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt az Egri Nyomozó Ügyészség indított eljárást.
A rendőrség az ügyben érintetteket higgadtságra kéri, egyben megütközéssel fogadja mindazok fellépését, akik megakadályozták, hogy a helyi kisebbségi önkormányzat együttműködjön a rendőrséggel a helyzet normalizálása érdekében.
A mai napon az Egri Városi Bíróság Nyomozási Bírója a csoportos garázdasággal gyanúsított öt fővel szemben elrendelte az előzetes letartóztatást, a hivatalos személy elleni erőszak elkövetésével gyanúsított személy előzetes letartóztatásáról a holnapi napon dönt a Bíróság.

Heves Megyei Rendőr-főkapitányság

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) feljelentést tesz, mert csütörtökön Hatvanban a csoportos garázdaság felszámolása ürügyén szerintük indokolatlanul bántalmaztak a rendőrök gyanúsítottakat és vétlen járókelőket is – tájékoztatta szombaton az MTI-t a szervezet elnöke.

Dénes Balázs hangsúlyozta: a hivatalos eljárás keretében elkövetett bántalmazás hivatalból üldözendő cselekmény, ezért elvárják, hogy önmagától is vizsgálatot kezdeményezzen az ügyben az ügyészség. A csoportos garázdaság kezelése rendőrszakmai ügy, de az már emberi jogi kérdés, hogy gyanúsítottakat vagy vétlen állampolgárokat vernek meg – tette hozzá a jogvédő.
Dénes Balázs azt mondta, hogy csütörtökön egy, a rendőrök által megvert fiú miatt tört ki botrány a hatvani rendőrség előtt. Ez az eset információik szerint rendőrattakokba torkollt.
A TASZ ügyvédje, Sánta Szabolcs Miklós korábban az Indexnek úgy nyilatkozott: a rendőri erőszakba torkolló eseményeket az indította el, hogy egy férfi a verés látható jeleivel az arcán távozott a rendőrségről. A zúgolódókra rátámadó rendőrök pedig válogatás nélkül vertek nőket és gyerekeket. A tömeg a közeli lakótelep házaiba menekült, de a rendőrök oda is követték őket. Volt, akinek kificamították a vállát, mentőt is kellett hívni – számolt be az ügyvéd szemtanúk egybehangzó állításaira hivatkozva.
A rendőri támadás áldozata lett a TASZ egyik terepmunkása szerint egy nagymama, valamint a négyéves és tizennégy éves – hallássérült – unokája is, akik a fentiekről mit sem tudva sétáltak a lakótelepen, amikor a rendőrök rájuk támadtak. A fiút megverték, a nagymamát pedig gázsprével fújták le. A lakótelep erkélyeiről többen látták az esetet, és ők hívtak mentőt hozzájuk. A mentők elvitték a fiút. A nagymama értesítette az édesapát, aki a rendőrségen kereste a gyerekét. A férfi nem kapott tájékoztatást, de amikor visszaült autójába, a rendőrök a TASZ munkatársa szerint kirángatták, és megverték.
Aznap este volt még egy atrocitás Hatvanban. Egy nagyjából tíztagú rendőrcsapat szállt ki egy hatvani lakótelepre, hangosbeszélőn felszólítottak egy családot, hogy feltartott kézzel jöjjenek ki. A rendőrök kutyákkal kutatták át a lakást, amelyben több gyerek aludt. Az ebben az akcióban megsérültek panaszt akartak tenni, de nem engedték be őket a kapitányságra – mondta az Indexnek a TASZ munkatársa.
Dénes Balázs az MTI-nek azt mondta: állításaikat több sértetti és tanúvallomással is igazolni tudják, a sértetteken pedig szemmel láthatóak a bántalmazás nyomai, és egyikük kórházba is került. Mindezért a sértettek nevében feljelentést tesznek – mondta a jogvédő szervezet elnöke.
A Heves Megyei Főügyészség helyettes vezetője szombaton az MTI-t arról tájékoztatta: az Egri Nyomozó Ügyészségre egyelőre nem érkezett feljelentés intézkedő rendőrök ellen, azt követően, hogy csütörtökön Hatvanban, helyiek egy csoportját oszlatta fel a rendőrség. Az ügyben csak rendőröket hallgattak meg sértettként, illetve tanúként – mondta Kalmár Gyula.
A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken azt közölte: egy ember ellen hivatalos személy elleni erőszak, öt ellen csoportos garázdaság megalapozott gyanúja miatt indult eljárás azok közül, akik csütörtökön a hatvani rendőrkapitányság előtt randalíroztak. A jogsértő cselekménnyel kapcsolatban hat embert vettek bűnügyi őrizetbe. A további eljárást a csoportos garázdaság ügyében a hatvani rendőrkapitányság, a hivatalos személy elleni erőszak miatt pedig az Egri Nyomozó Ügyészség folytatja le – tették hozzá.
Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője korábban az MTI-nek azt mondta: a csoport azután gyűlt össze a kapitányság előtt, hogy a rendőrök kábítószerrel visszaélés gyanúja miatt előállítottak tizenkét embert.

MTI 2012. november 24., szombat 11:52

A TASZ hétfői közleménye
Aránytalanul alkalmazott erőszakot a rendőrség Hatvanban

2012. november 26. hétfő, 17.08
Bűncselekmények elkövetőivel szemben a rendőrségnek fel kell lépnie, az intézkedés jogszerű lefolytatása rendőrszakmai kérdés. Ha viszont az állam erőszakmonopóliumát gyakorló rendőrség embereket bántalmaz, az emberi jogi kérdés – a Társaság a Szabadságjogokért azt várja az ügyészségtől, hogy kezdeményezzen vizsgálatot a múlt héten csütörtökön Hatvanban történtek ügyében.

A TASZ munkatársai az eseményeket követően haladéktalanul a helyszínre utaztak, ahol szemtanúkkal és sértettekkel – köztük az előállítottakkal is – közvetlenül beszéltek, akik mind egybehangzóan mondták el a történteket. Mindezek alapján a rendőrség nyilvánvalóan aránytalanul és válogatás nélkül alkalmazott erőszakot, így a rendőri brutalitásnak gyermekek, idős emberek is áldozatul estek.

A rendőrségről szóló törvény értelmében a rendőrség működésének egyik általános alapelve az arányosság követelményének betartása.

„15. § (1) A rendőri intézkedés nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával.
(2) Több lehetséges és alkalmas rendőri intézkedés, illetőleg kényszerítő eszköz közül azt kell választani, amely az eredményesség biztosítása mellett az intézkedéssel érintettre a legkisebb korlátozással, sérüléssel vagy károkozással jár.”

A TASZ általános tapasztalata, hogy azokban az ügyekben, ahol romákkal szemben rendőri túlkapás történik, a rendőrök ellen nem indul hivatalból eljárás, csak akkor, ha az érintettek jogászok segítségével feljelentést vagy panaszt tesznek. A rendőri bántalmazás áldozataival szemben ugyanakkor azonnal, hivatalból szokott eljárás indulni hivatalos személy elleni erőszak vagy más bűncselekmény miatt, ahogy az ebben az esetben is történt.

Néhány hónapja a TASZ – közösen az Európai Roma Jogok Központjával – egy másik, hasonlóan súlyos rendőri bántalmazásos ügyet vitt a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága elé, amely ítéletében elmarasztalta Magyarországot a megalázó bánásmód tilalmának megsértése miatt. A bíróság ítéletében kimondta, hogy a rendőrök brutális fellépése az Európai Emberi Jogi Egyezménnyel ellentétes volt, továbbá megállapította, hogy az ügy nyomozása sem felelt meg az egyezmény és a bíróság joggyakorlatában lefektetett elvárásoknak.

A TASZ kezdeményezi a Független Rendészeti Panasztestület eljárását az alapjogsértő rendőri intézkedés megállapítására, és feljelentést tesz az erőszakot alkalmazó rendőrökkel szemben.