Alkalmazható tudás

A kormány májusban fogadta el az új Nemzeti Alaptantervet, ami 2013. szeptemberében lép életbe. Mindez az átalakuló tanárképzést is érinti. Az egyetemeknek, főiskoláknak a kerettanterv alapján kell elkészíteniük a helyi tanterveket. Az Eszterházy Károly Főiskola földrajz tanszéke és a Magyar Tudományos Akadémia Földrajz Oktatási Albizottsága ezzel kapcsolatban munkamegbeszélést szervezett a hazai földrajztanár képzésben érdekelt egyetemek, főiskolák bevonásával.

A nagy egyetemek, így például az ELTE, Debrecen, Szeged, vagy Pécs is szívükön viselik a földrajz tanár képzés minőségi átalakítását, így az első hívó szóra minden intézmény képviselője eljött Egerbe, hogy részt vegyen a helyi tantervek kidolgozását segítő munkamegbeszélésen. Liptai Kálmán, a Természettudományi Kar dékánja köszöntötte a vendégeket, majd dr. Pajtókné dr. Tari Ilona az EKF földrajz tanszékének vezetője tartott előadást. Mint mondta, alkalmazható tudást kell adni az intézményekből kikerülő tanároknak. Hamarosan megjelenik az a rendelet, ami szabályozza a tanárképzést.
A cél az, hogy országosan ugyanazt a nívót, ugyanazt a célt követve lehessen tanárokat képezni.
A jó tantervek megléte mellett a gyakorlati megvalósítás legalább olyan fontos. Ebben is segítséget nyújthat a közös gondolkodás. Az új Nemzeti Alaptanterv 2013. szeptemberében lép életbe.