Zene és tudomány találkozása

Réz Lóránt orgonaművész tartott előadást nápolyi felfedezéséről a magyar tudomány ünnepéhez kapcsolódó főiskolai programon. Az előadás során a művész beszámolt a kutatás nehézségeiről, érdekességeiről, de a felfedezett zeneműből is hallhattak részleteket az érdeklődők.

A magyar tudományt 2003 óta ünneplik novemberben különböző előadásokkal, konferenciákkal, bemutatókkal az ország számos városában. Az Eszterházy Károly Főiskola is csatlakozott a rendezvényekhez, többek között a főiskolán is oktató Réz Lóránt orgonaművész előadásával, aki nápolyi felfedezését mutatta be. Előadásának címe: A geocentrikus világkép és a szférák zenéje a nápolyi Gesù Nuovo templom
homlokzati piramisaiban.
Réz Lóránt 2010-ben kapott felkérést arra, hogy fejtse meg a nápolyi templom homlokzatán található piramisok kódjait. A kutatás során kiderült: a kódok egy egyszólamú gregorián dallamot rejtettek magukban. A zeneműhöz Réz Lóránt társította a 23. zsoltár latin nyelvű szövegét, így született meg a A Gesú Nuovo templom rejtélye – a Világegyetem harmóniája című alkotás, melyből részleteket hallhattak az előadás résztvevői.