Adóslista

Nyilvánosságra hozta a helyi adók befizetését elmulasztók listáját az egri önkormányzat. A város honlapjára –elsőként–az 500 ezer forintnál nagyobb adótartozással rendelkezők kerültek fel. Az intézkedéstől az adófizetési morál javulását várja az önkormányzat.

Az adózás rendjéről szóló törvény január 1-jétől hatályos rendelkezése szerint ezer forintos adóhátralékkal is felkerülhet az önkormányzat honlapjára, aki tíz napot késik az adókötelezettségeivel. A helyi adóval tartozók nevét, címét és tartozásuk összegét -szerda óta- az egri önkormányzati adóhatóság weboldalán is közzétették. A listára egyelőre azok a vállalkozások és magánszemélyek kerültek föl, akik több mint félmillió forinttal adósak a városnak. A névjegyzék megjelentetése előtt a hivatal tájékoztatta az érintetteket. Egerben 713 adózó tartozik az önkormányzatnak 100 ezer forint felett, 10 és 100 ezer forint között pedig 2628 ügyfél. Tízezer forint alatti tartozása 2213 hátralékosnak van. A legmagasabb adóhátralék gazdasági társaságnál meghaladja a 24 millió forintot, magánszemélynél pedig 1,9 millió forintot.
Jövőre már azok is szerepelnek a listán, akik százezer forintot meghaladó összeget nem fizettek be a kasszába. A közzététel elkerülhető a tartozás haladéktalan megfizetésével, illetve indokolt esetben fizetési könnyítés benyújtásával. A hatóságtól részletfizetést, fizetési halasztást, vagy – magánszemélyek – a tartozás törlését is kérhetik. Ezek kérelme egyelőre még illetékköteles, jövőre a magánszemélyek számára ingyenes lesz. A szakemberek azt tanácsolják a tartozással rendelkező adózóknak, ne várják meg a végrehajtást. A pótlékok, kamatok miatt ugyanis később nagyobb összeget követelnek majd tőlük.