e-ügyintézés

Jövő év januárjától jelentősen egyszerűsödik az építési engedélyezés rendszere, A fejlesztésnek köszönhetően több engedélyt, így például a bontási és építési, a fennmaradási és továbbépítési, illetve a fennmaradási és használatbavételi engedélyt egyszerre is lehet majd kérni – hangzott el az egri Országos Építésügyi Igazgatási Szakmai Napok megnyitó előadásán.

A szakmai napok résztvevőit Habis László, Eger MJV polgármestere köszöntötte.
Az elmúlt 20 év legnagyobb horderejű változásai várhatók az építésügyben jövő év január elsejétől. Átalakul a hatósági rendszer és az eljárási szabályok is – mondta Magyar Mária, a Belügyminisztérium építésügyi főosztályvezetője
Ehhez több törvényt is módosítottak, amely már megjelent a Magyar Közlönybe. Egy jogszabály vár még elfogadásra, ez pedig az örökségvédelemmel kapcsolatos eljárások, mert január 1-jétől az országos építésügyi és örökségvédelmi feladatokat kormányhivatalokon belül közös hivatalban fogják ellátni.
Az átfogó reform és az elektronikus bevezetés egy időben történik meg. Az építési engedélyeztetési eljárást ugyan nem lehet tovább rövidíteni, de ez az új konstrukcióval, vagyis a kérelem megfelelő előkészítésével gyorsítható.
Az elektronikus ügyintézés igénybevétele kötelező és ingyenes – függetlenül attól, hogy kérelmet milyen formában nyújtják be. Hiánypótlást öt napon belül kérhet a hatóság, erre 15 napja van az építtetőnek.