Adóügyi Szakmai Nap

Az önkormányzatok helyi adókkal kapcsolatos rendeletalkotási feladatairól, az ezzel kapcsolatos teendőkről, a közműadó bevezetéséről is szó esett az egri önkormányzat és Megyei Jogú Városok Szövetségének Egerben tartott szakmai találkozóján. A fórumon a résztvevők megismerhették más megyeszékhelyek adózási alapelveit, adópolitikájuk helyi sajátosságait és meríthettek egymás szakmai tapasztalataiból is.

A 23 megyei jogú város az ország lakosságának 20%-át fedi le, önkormányzataik a közszolgáltatások, így az oktatás, a szociális hálózat és az egészségügyi ellátások terén kiemelt szerepet töltenek be. Kistérségi feladataik megfelelő szintű ellátásához elengedhetetlenül szükségesek a helyi adók és különösen az iparűzési adóbevételek. Ezért is fontos, hogy ez utóbbi adónem a helyi ingatlanadókkal együtt, továbbra is az önkormányzatok bevételeit gyarapítsák-hangzott el a helyi adóztatással foglalkozó szakemberek találkozóján. A 23 megyei jogú városhoz múlt évben 107 milliárd folyt be az iparűzési adóból, míg az épületek után előírt helyi adókból az idén 29 milliárd forint bevétel várható. A jövőre bevezetendő közműadó szintén önkormányzati adó lesz. Ezt a helyi építményadó kiegészítéseként a villany-, gáz-, víz-, csatorna-, távközlési vezetékek nyomvonala után, ezek tulajdonosára vethetik ki a helyhatóságok. Egerben nem tervezik ennek az új adónemnek a bevezetését.
Az adóigazgatási munka hatékonyságának növelése érdekében módosítási javaslatot is kidolgoztak a fórumon résztvevők. Eljárási változtatást igyekeznek elérni a kormányzatnál., amely az adóbevallás kereteit szabályozza.