Egri paralimpikonok

A Heves Megyei Sportmúzeum nyáron indította olimpiatörténeti előadás-sorozatát. Legutóbb a paralimpia volt a téma, amelyről egri paralimpikonok meséltek.

A paralimpiai játékok nem más, mint testi és értelmi fogyatékosok, sérültek számára az olimpiai játékok mintájára rendezett nemzetközi sportversenyek. A paralimpiai játékokat először 1960-ban, Rómában rendezték meg, bár akkor még Fogyatékosok Világjátékának nevezték – erről, a paralimpiai mozgalom történetéről az előadássorozat állandó résztvevője, Nagy Barnabás, egri olimpiatörténeti-kutató beszélt, megemlítve, hogy mindez egy német neurológus professzor, Ludwig Guttmann kezdeményezésére indult egy 1948-as angliai kerekesszékeseknek rendezett íjászversennyel. Heves megyéből 1984-ben a New York-i Fogyatékosok Olimpián vettek először részt parasportolók. Közülük két atlétikában érmes versenyző, Király Józsefné és Szabó Tibor mesélt élményeiről.
A téli sportoknak 1976-tól rendeznek hivatalosan paralimpiai versenyeket. 2006-ban az egri Vass Ágnes is ott volt Torinóban. Bencsura Zoltán 2008-ban úszásban, 50 méter pillangón állt rajthoz Pekingben.
Kilencedik helyen végzett az olimpián. Az eseményen a Dobó és a Neumann diákjai is részt vettek, más érdeklődők mellett. Az olimpia-történeti előadás sorozat a tervek szerint tavasszal folytatódik tovább a Heves Megyei Sportmúzeumban.