Mentőöv az önkormányzatoknak

Komoly segítséget jelent az adósságállomány átvállalása az önkormányzatok számára. A helyhatóságok többsége eladósodott, az állami segítség nélkül pedig fizetésképtelenné válhatnak a települések-mondta dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján.

Tiszta lappal, adósság nélkül indulhatnak 2013 januárjától az önkormányzatok. Orbán Viktor miniszterelnök október 27-én jelentette be, hogy az állam 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át 1956 önkormányzattól. Az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben átvállalja az állam, míg az ennél nagyobb településeken átlagosan 40 százalékos lesz az adósságátvállalás – mondta el dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő. A politikus közölte az elmúlt hét évben megnégyszereződött az önkormányzatok adósságállománya, a teljes összeg csaknem 1200 milliárd forint. Az önkormányzatok feladatai oly módon nőttek az évek során, hogy nem társult hozzá kellő finanszírozás, a bankok pedig nem hiteleztek tovább számukra. Ezért vált szükségessé az önkormányzati hitelállomány konszolidálása, amelyről a héten döntött a kormány.
A kormányzati beavatkozás számos önkormányzatnak jelent segítséget. Nyitrai szerint ez a helyzet a bankoknak is kedvezőbb, az önkormányzatoknál kihelyezett hitelek jelentős része ugyanis veszélyeztetett kategóriába esett, amelyben a visszafizetés esélye alacsony. Ha azonban az állam adósként belép a rendszerbe, az nagyobb biztonságot jelent a bankoknak is, mivel a korábbi rossz hitelek azonnal jónak minősülnek. Azok az önkormányzatok, amelyek nem halmoztak fel adósságot, a fejlesztéspolitikában kaphatnak majd kedvezményeket-tette hozzá.