Közbiztonsági fórum

A lakosság problémáit szeretné megismerni a rendőrség, hogy ezekre megoldást találjanak – ezt a megbízott kapitányságvezető mondta a közbiztonsági konzultációs fórumon. Kiderült az is, hogy az utóbbi években csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma, viszont több betöréses lopást követnek el. A megbízott kapitány szerint a statisztika nem tükrözi a lakosság szubjektív biztonságérzetét.

A közbiztonság elsősorban nem rendőrségi kérdés; társadalmi ügy, amelyben mindenkinek megvan a maga szerepe és feladata – kezdte a közbiztonsági konzultációs fórumot Habis László polgármester. Úgy látja: folyamatos együttgondolkodás nélkül nem javítható a közbiztonság.
A fórumon bemutatkozott Czinege László, a megye új rendőrfőkapitánya. Azt mondta: az elmúlt egy hónapban azon voltak, hogy egy kicsit többet tegyenek a közbiztonságért. A megyében az egri a legnagyobb kapitányság – mondta Bognár József megbízott vezető. 304 rendőr dolgozik a kapitányságon, 46 település tartozik hozzájuk. Százezer lakosra vetítve a bűncselekmények számát Eger a 6. helyen áll a 18 megyeszékhelyi kapitányság között. Az utóbbi öt évben egyre kevesebb a vagyonelleni bűncselekmény, viszont például nyolc százalékkal több betöréses lopást követtek el. A megbízott kapitány szerint a statisztika nem tükrözi a lakosság szubjektív biztonságérzetét. A konzultációt azért hívták össze – mondta – , hogy megismerjék a lakosság problémáit, és ezekre megtalálják a megoldást.