Eger és a sport

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, amellett hogy a jövő évi sporttámogatásokról, az újonnan felállítandó MOB-irodákról is beszélt egri látogatása során, nem érkezett üres kézzel. Újabb ereklyével bővült a Heves Megyei Sportmúzeum. Most köszöntötték a londoni játékokon szerepelt egri olimpikonokat is.

Eger sportos város, elég csak a legutóbbi eredményekre gondolni. Két, országosan is kiemelkedő sportiskolája, több első és másodosztályú csapata és a londoni olimpián szerepelt sportolók is azt bizonyítják, hogy évek óta tervszerű munka folyik az oktatási intézményekben és több egyesületnél – emelte ki tájékoztatójában Habis László, polgármester. Szabó Bence, a MOB újonnan megválasztott főtitkára az új országos sportkoncepció megvalósításáról beszélt. Jövőre várhatóan közel 15 milliárd forintos közvetlen állami támogatásban részesül az a 14 sportági szakszövetség (asztalitenisz, atlétika, birkózás, cselgáncs, kajak-kenu, kerékpársport, korcsolyasport, ökölvívás, öttusa, röplabda, sportlövészet, torna, úszás, vívás), amely nem részesül a társasági adókedvezményből befolyó összegekből. 3,2 millió forintos támogatást kap a Heves Megyei Sportegyesületek Szövetsége a Magyar Olimpiai Bizottságtól a szervezet működtetésére. Jövőre minden megyében MOB-irodák nyílnak. Ezek működtetéséhez 400 millió forintos állami keret áll majd rendelkezésre.
Dr. Hauser Zoltán, a főiskola rektora kiemelte, Egerben – országosan is egyedülálló kezdeményezésként – sportlói életpálya modellt nyújthatnak a fiataloknak általános iskolától a felsőfokú tanulmányokig, de a feltételrendszeren még lehet javítani. A tájékoztató végén köszöntötték a londoni játékokon szerepelt egri olimpikonokat, illetve Szabó Bence egykori edzőjének, a 19 olimpiai, világ- és Európa-bajnokot felkészítő Zarándi Csabának a vívósisakját ajánlotta fel Habis Lászlónak, akitől ez az ereklye Lázár Ritához, a Heves Megyei Sportmúzeum igazgatójához került.