Előkészítetlen az LMP szerint az oktatás államosítása

Az LMP szerint káosz lesz, ha a parlament megszavazza az iskolák és az oktatás államosítását. A párt szóvivője, Csiba Katalin azt mondja: az oktatás állami fenntartására nincs elég pénz, az egész folyamat, az átadás-átvétel pedig előkészítetlen.

Klebelsberg Kuno forog a sírjában – kezdte a sajtótájékoztatót Csiba Katalin. Az LMP nem az állami felelősségvállalás ellen szól – fogalmazott a szóvivő -, hiszen a párt a skandináv oktatási modellt tartja az ideálisnak. Hibának tartják viszont, hogy előkészítetlen a váltás. A civilek, a szakértők, az oktatásban dolgozók ellenében nyomják át az iskolák államosítását.
Az LMP szerint január elseje után káosz lesz. Ha most megszavazzák a kormánypárti képviselők az iskolák és az oktatás államosítását, negyven nap marad az átadás-átvételre. Ez lehetetlen, vállalhatatlan és előkészítetlen. A költségvetésből 170 – 200 milliárd hiányzik ahhoz, hogy az állam fenntartsa az iskolákat.
Tóth Norbert megyei koordinátor szerint Heves megyében is nagy a bizonytalanság, az oktatás szereplői nem tudják, mi fog történni. Mivel nincs meg a költségvetési háttér, ezért iskolabezárásokra, elbocsátásokra lehet számítani.