25 éves a shito ryu Egerben

Ma már többféle karate stílus létezik. Az alapokat több mint 100 évvel ezelőtt Okinava szigetén fektették le. Egerben 25 éve létezik a Shito Ryu Klub. A hétvégén egy 8. danos japán mester tartott szemináriumot a Kereskedelmi iskolában.

Az egri Shito Ryu dojo minden év novemberében rangos mestereket lát vendégül. Idén Hatano Yoshiharu 8. danos mester tartott szemináriumot.
Az idei szemináriumnak külön apropója is volt. Idén 25 éves az egri dojó. 1987 októberében indult a shito ryu Egerben.
Huszonöt év alatt 6-700 ember fordult meg az egri dojoban. Ma 38-an edzenek az egri klubban és ketten maradtak az alapítók közül. Eger különleges helyet foglal el a hazai shito ryu szakág életében. 2008-ban a stílusvezető Mabuni Kenei mester, az alapító fia tartott itt foglalkozásokat. Mellette Hidetoshi Nakahashi európai főinstruktor hat éve itt tartja edzőtáborát, de Hatano Yoshiharu is harmadszor tart nemzetközi szemináriumot a Kereskedelmi tornatermében.
– Japánban külön kifejezés van arra, ami az igazi harcművészetet jelöli. Fontos a testi, fizikai edzés, viszont ugyanolyan fontos a szellem pallérozása is. Az élet akkor mondható teljesnek, ha folyamatosan tanul, képzi magát az ember – mondta a 8. danos mester.
Yoshiharu mester egri szemináriumára Horvátországból is érkeztek résztvevők. A shito ryu mesterei olyan helyszíneken tartanak edzéseket, mint Mexikóváros, New York, Szingapúr, vagy Berlin. Ebben a körben van Eger is.