Mozdulj minden-kor!

Hatvanon túl is lehet egészségesen élni és rendszeresen sportolni-vallja Monspart Sarolta a tájékozódási futás magyar világbajnoka, aki Egerben tartott előadást a Bartakovics Béla Közösségi Házban. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet osztályvezetője szerint sosem késő elkezdeni a mozgást, csak fokozatosan és rendszeresen kell sportolni.

Az idei év az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve. Ebből az alkalomból látta vendégül Monspart Sarolta tájfutó világbajnokot, tizennégyszeres magyar bajnokot a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és a Dobó Katica Nyugdíjas Szervezet.
Monspart Sarolta előadásában kifejtette: a test tőke, amivel jól kell gazdálkodni. Ha edzett vagyok, a hullámvölgy alján is kibírom, és van erőm hozzá, hogy kikapaszkodjak. Egy beteg, edzetlen, rossz állóképességű ember testét, aki 70 évig nem adott magára, nehéz „tőkésíteni”, de sosem késő elkezdeni a mozgást, csak fokozatosan és rendszeresen kell mozogni.
A táplálkozással kapcsolatban az előadó elmondta: hatvan év után már csak kistányért tartsunk otthon, hetven felett pedig elég a mokkástányér is az étkezéshez, mert a szervezet mindent beépít. A rendezvény végén az egykori világbajnok ülőgimnasztikával mozgatta meg a jelenlévőket.