Eger adósságállománya közel hárommilliárddal csökkenhet

Csaknem hárommilliárd forinttal csökkenhet Eger adósságállománya azáltal, hogy az állam részlegesen átvállalja az ötezer főnél nagyobb települések tartozását is. Egernek működési hitele nincs, az évek alatt fejlesztésre felvett hitelekből hétmilliárdos adóssága van a városnak.

A napokban jelentette be a miniszterelnök, hogy átvállalja a települések adósságát az állam. Az ötezer fő alatti települések teljes adósságát, a nagyobbakét differenciáltan és részlegesen. 1956 önkormányzatot érint, 612 milliárd adósságot vesz át az állam. Az adósságátvállalás Egert is érinti.
A városnak nincs működési, folyószámla- és munkabér hitele. Az össz-adósságállomány 7 milliárd forint. Várhatóan ennek 40%-át vállalja át az állam. Ez 2,8 milliárd forintot jelentene.A polgármester példaként azt mondta el: idén átvette az állam a tűzoltóságokat a vagyonnal együtt. Eger korábban egy magasból mentő járműre és fűtéskorszerűsítésre vett fel 70 millió forint hitelt. A vagyont átadták az államnak, de az adósság itt maradt. Ráadásul az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent az önkormányzatok támogatása, ha az állam nem vállalná át részben legalább a települések adósságát, akkor jövőre a többségük ellehetetlenülne – mondja a polgármester. Eger a kevésbé eladósodott városok közé tartozik. Az egri önkormányzat és az önkormányzati cégek előkészítés alatt álló fejlesztése 9 milliárd forint, a polgármester szerint ezt a fejlesztést is segíti majd az adósságrendezés.