Steloj de Eger – Eger eszperantó csillagai

A Gárdonyi-emléknapon, az író halálának 90. évfordulóján családi programokkal emlékeztek, majd megkoszorúzták az író sírját. Ezen a napon mutatták be Az egri csillagok eszperantó fordítását.

Filmvetítés, játszóház, irodalmi teadélután. A Gárdonyi-emléknapon elsősorban a családokat várta a vármúzeum és a várbaráti kör. Az egész napos program egyik kiemelkedő eleme Az egri csillagok eszperantó fordításának egri bemutatója volt. A fordítással tavaszra készült el Horváth József, de most, Gárdonyi halálának 90. évfordulóján mutatták be először Egerben az egri eszperantó klub segítségével. Horváth József azt mondja: ha egy könyvet lefordítanak eszperantóra, azt nem csak egy adott országban, hanem az egész világon olvassák.
Az egri csillagok így már 19 nyelven olvasható. Az íróra az évfordulón Román Gáborné, az Eger Vára Barátainak Köre Egyesület elnöke emlékezett. Gárdonyi Géza hírt, nevet, kultuszt tudott teremteni az egri várnak, mi pedig, itt élők, Gárdonyinak – mondta. Általa lett Eger az összefogás, a hősiesség, a helytállás szimbóluma. Az emlékév alkalmából tervezik a Gárdonyi-kert és a sír megújítását.
A fenntartó, a város, a múzeum, az egri eszperantó klub, a várbaráti kör tagjai egy-egy szál virágot, koszorút helyeztek el Gárdonyi Géza sírjánál.