Kutyachip

Január elsejéig kötelező chippel megjelölni a négy hónaposnál idősebb kutyákat. Ezt egy kormányrendelet írja elő. A kutyatulajdonosoknak bő két hónapjuk van chippel ellátni házi kedvenceiket. A rendelet az áttekinthetőbb eb állományt és a kóbor kutyák számának csökkenését célozza meg.

Egy speciális eszközzel állapítható meg: helyeztek-e már az állatba chipet? Idén még figyelmeztető szándékkal végzik az ellenőrzést, január elsejétől azonban már kötelező lesz a gazdáknak megjelölni kutyájukat.
A chipet az átlagosnál vastagabb tűvel juttatják az állat bőre alá. A megjelölést egy általános vizsgálat előzi meg, a rizsszem nagyságú chipet ugyanis kizárólag egészséges állatok kaphatják meg. A megjelölést igazoló tizenöt jegyű kódot a kutya oltási könyvében kell mellékelni. Ennek alapján a rendszerből bármikor kikereshető lesz az eb. A megjelölés a kutyák egyedi azonosítását szolgálja, a kóbor kutyák számának csökkenését várják a regisztrációtól. A chippel el nem látott ebekről 2013 január elsejétől az állatorvosoknak értesíteniük kell az állat egészségügyi hatóságot.