LMP-s nem a választási regisztrációra

A választási regisztráció ellen küzd az LMP. Ha mégis bevezetnék, kampányt kezd az LMP, hogy minél több állampolgár regisztráljon – ezt Karácsony Gergely, az LMP országgyűlési képviselője mondta egri sajtótájékoztatóján. Hogy a párt részt vesz-e az Együtt 2014 választói mozgalomban, arról a kongresszus dönt. Az biztos, hogy csak program alapú együttműködésben gondolkodnak, és az is, hogy az Orbán-kormány hatalmon maradását semmi módon nem tudják támogatni.

A parlament folytatja a választási törvény vitáját; ennek egyik legsarkalatosabb pontja a regisztráció. AZ LMP legfontosabb politikai alapértéke az állampolgári részvétel, az előzetes regisztráció pedig ezzel ellentétes – mondta Karácsony Gergely, az LMP országgyűlési képviselője. Minden eszközt megragadnak, hogy megakadályozzák ezt a bürokratikus tortúrát. Azok az érvek, amelyeket a Fidesz felhoz a regisztráció mellett, Karácsony szerint nem állják meg a helyüket. Azt mondja: ha bevezetik, szavazók millióit tarthatja távol az urnáktól.
Az előzetes választási regisztráció az alaptörvénybe és nemzetközi egyezményekbe is ütközik – mondja Karácsony Gergely. Az LMP abban bízik, hogy az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezi a regisztrációt. Fel kell arra is készülni, hogy életbe lép, akkor viszont azért kell kampányolni, hogy minél több állampolgár regisztráljon.
Karácsony Gergely arról is beszélt:hogy az LMP részt vesz-e az Együtt 2014 választói mozgalomban, a soron következő kongresszus dönt. Hangsúlyozta: csak program alapú együttműködést tud elképzelni. A szövetségi politikájukban az számít, hogy saját céljaik megvalósulását mennyire segíti. Karácsony Gergely úgy fogalmazott: nem a húsosfazék, és nem a bársonyszék motiválja őket.