Történelmi emlékülés

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulója alkalmából történelmi emlékülést tartott az 56-os Szövetség Egri Szervezete. A Bartakovics Béla Közösségi Házban dr. Nagy Kálmán és Nyerges Andor idézte fel emlékeit, a forradalmi eseményeket.

Dr. Nagy Kálmán miskolci egyetemistaként kapcsolódott be a forradalmi eseményekbe. Miskolcon október 26-án reggel nagy tömeg gyűlt össze a rendőrkapitányság előtt az előző napokban
letartóztatottak szabadon bocsátását követelve. A tüntetés békésen indult, de az események tragikus
fordulatot vettek. A rendőrség épületéből tüzet nyitottak a fegyvertelen tömegre és kézigránátot
dobtak közéjük. A felbőszült tömeg válaszul betört a kapitányság épületébe, hét ÁVH-s tisztet
meglincselt, holttestüket pedig felakasztotta a szovjet hősi emlékműre. A sajnálatos miskolci
események után az egyetem diákparlamentje hallgatóit lakhelyükre irányítva kérte, hogy a helyi munkástanácsokkal együttműködve akadályozzanak meg minden szélsőséges megtorlást. Dr. Nagy Kálmán így került vissza Egerbe, ahol a Városvédelmi Parancsnoksággal működött együtt a rend és nyugalom megőrzésében, amelyet sikerült megőrizni november 4-ig , az oroszok bevonulásáig-
emlékezett vissza dr. Nagy Kálmán.
Nyerges Andor, az 56-os szövetség egri szervezetének vezetőségi tagja is személyes élményeit osztotta meg a hallgatósággal. Egercsehiben, mint bányászt választották be a munkástanácsba.
Tanulságként elmondta: bár fegyverekkel eltiporták a forradalmat, de a valódi ellenállást már nem tudták megtörni. Ezért ötvenhat öröksége erkölcsi, és nagy, átfogó nemzeti örökségünk.