1956-ra emlékeztek

Ne féljünk cselekedni Eger és a hazánk iránti hűségből, az egymás iránti tiszteletből, szeretetből, ezek lehetnek Eger megdönthetetlen bástyái – ezt Habis László polgármester mondta a nemzeti ünnep alkalmából rendezett díszünnepségen. Nyerges Andor, az 56-os Szövetség elnökségi tagja arra hívta fel a figyelmet: 56-ról szólni nagy felelősség. Emlékezni és emlékeztetni kötelesség.

Küzdelmes éveket élünk – mondta a Gárdonyi Géza Színházban rendezett díszünnepségen Habis László. Nem megoldás, ha önostorozóak vagyunk – fogalmazott. 56-ban a magyarok tudták: mit jelent a haza, mit diktál a hűség, a hazaszeretet. Mindig ide kell visszatérnünk.
A polgármester szerint az elnyomó diktatúra mindig olyan embert szemel ki ellenségnek, akinek az a legnagyobb bűne, hogy sokkal többje van, mint az aktuális hatalomnak: egyenes gerince, hite, vagy biztos lelki alapja az élethez. A diktatúra nem győzhet – mondta polgármester.
Habis László:
– Minden kor történelmi kor, ma mi vagyunk a főszereplők, nekünk kell továbbírni Eger történelmét. Várvédő elődeink és az 56-os hősök vállán állunk, így messzire láthatunk.
Arra szólított föl a polgármester: ne féljünk cselekedni Eger és hazánk iránti hűségből, az egymás iránti szeretetből – ezek lehetnek Eger megdönthetetlen bástyái, a boldogulásunk, sikerünk záloga.
Habis László beszéde után a nemzeti ünnep alkalmából kitüntetéseket adtak át. Az egészségügy, a sport, a tanulás terén elért kiemelkedő eredményeket ismerték el.
56-ról szólni nagy felelősség – fogalmazott Nyerges Andor, az ’56-os Szövetség elnökségi tagja. Vigyázni kell, hogy ne mondjunk olcsó közhelyeket, amelyek elhalványítják a forradalom szellemiségét. Évről évre kevesebben vannak, akik részt vettek a forradalomban, ez kötelezettséget is ró rájuk Nyerges Andor szerint: emlékezni és emlékeztetni kell.
A megdönthetetlennek hitt Szovjetunió bukásához nagyban hozzájárult a magyar forradalom és szabadságharc – ez ad világtörténelmi jelentőséget október 23-ának – mondta Nyerges. Szerinte az áldozatoknak tartozunk annyival, hogy bizonyítjuk nekik: áldozatuk nem volt hiábavaló.
Az 56-os emlékműnél, a Hatvani kapu téren koszorúzással zárult az egri megemlékezés.

Kitüntetések:
Az egészségügy területén végzett kiemelkedő tevékenységéért Pro Agria szakmai díjat vehetett át Dr. Szoó Gyula főorvos.
A sport területén végzett kiemelkedő edzői tevékenységéért Pro Agria szakmai díjat vehetett át Tóth Péter testnevelő tanár, az Eszterházy Károly Főiskola Vízilabda Szakosztályának edzője.
Kimagasló sportolói tevékenységéért „Eger Kiváló Sportolója” kitüntetést vehetett át a Kemény Ferenc Sportiskola és Általános Iskola tanulója, Gledura Benjamin sakkozó, valamint az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakközépiskola és Kollégium tanulója, Antal Dóra vízilabdázó.
Kimagasló tanulmányi eredményéért „Kiváló Egri Diák” kitüntetést vehetett át a Dobó István Gimnázium tanulója, Horicsányi Attila, és a Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanulója, Garamszegi Péter.
Kiváló tanulmányi és kimagasló sportolói eredményéért „Eger Város Jó Tanulója, Jó Sportolója” elismerő címet vehetett át négy fiatal: 
– Zahorecz Márk birkózó (Lenkey János Általános Iskola)
– Kelemen Anikó floorball játékos (Hunyadi Mátyás Általános Iskola)
– Kékesi Borbála úszó (Kemény Ferenc Sportiskola és Általános Iskola)
és Homa András vízilabdázó (Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium)