Fenntartható modellrégió

23 Eger környéki település részvételével vizsgálja a megújuló energiák hasznosítását az Eszterházy Károly Főiskola, német partnerével. A több mint két éves együttműködés során a felek szeretnék a résztvevő településeket ösztönözni megújuló energiaforrásaik felhasználására, az eredmény akár az önellátás is lehet.

Új fókuszt nyit a főiskola életében a helyi energiaforrások felhasználására épülő program – emelte ki dr. Hauser Zoltán rektor. Mint mondta, a több mint 500 milliós uniós támogatással megvalósuló fejlesztés nemcsak az intézmény, de a tágabb környezet számára is sok előnnyel járhat. A folyamat célja egy fenntartható modellrégió kialakítása, Eger környéki települések részvételével.
A főiskola egy éve írt alá együttműködési megállapodást a német Kasseli Egyetemmel, akik már élen járnak a helyi energiaforrások kihasználásában, így tapasztalataikkal segíthetik a kutatást.
A huszonnyolc hónapos együttműködés alatt szerveznek közös konferenciákat és workshopokat is. Tizenkét fiatal egri kutató szerezhet tapasztalatot külföldön is a közeljövőben a kutatói mobilitás keretében. A vizsgálatokban a Természettudományi Kar által alapított Agria Innorégió Tudáscentrum is közreműködik, helyi erőforrások felhasználásának vizsgálatával.