130 éves a Bornemissza

Kiállításmegnyitóval, gálaműsorral, emlékplakettek átadásával ünnepelte a Bornemissza Gergely Szakközép-, Szakiskola és Kollégium fennállásának 130. évfordulóját. A rendezvényen a város és az oktatási intézmények vezetői, az iskolát támogató vállalkozások képviselői, az intézmény jelenlegi és egykori tanárai, diákjai közösen emlékeztek a kezdetekre.

Az egri ipartanoda 1883. szeptember 17-én nyitotta meg kapuit. Az iskola a városban több telephelyen működött. Az 1891/92-es tanévben a mai Tábornok Házba költözött, 1968 óta működik a Kertész út 128. szám alatt. Napjainkban a gépészet, építészet, faipar, könnyűipar, elektrotechnika-elektronika, a közlekedés területén kínál szakképzési lehetőséget. Ma közel hétszáz diák jár az iskolába, 60 tanár végez oktató-nevelő munkát. A szakképzési intézet nagy hangsúlyt fektet a gyakorlati munkára, a tanulók maguk végzik az építési, festési, javítási, karbantartási munkálatokat az intézményben. Kiemelkedő eredményeik között szerepel, hogy idén elnyerték az Év Iskolája címet, a Virágos Egerért versenyben különdíjat kaptak, a Dr. Lénárt János Természetjáró Verseny vándorserlegét is hazavihették.
Az iskola idén ünnepli fennállásának 130. évfordulóját. A jubileumra változatos programokkal készültek. Kiállítás nyílt Szendi Lajos és Molnár István Géza fotóművészek alkotásaiból, akik korábban az intézmény tanárai voltak. Bemutatták a tanműhelyeket, majd az ünnepség gálaműsorral folytatódott a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban. Habis László beszédében a szakképzés és a gazdaság szoros együttműködését emelte ki. Ezután emléklapot és ajándékcsomagot nyújtott át az intézmény igazgatójának megköszönve a szakképzésért végzett kiemelkedő munkáját.