Szegénység elleni küzdelem világnapja

Ruhát, élelmiszert gyűjtöttek a szegénység elleni küzdelem világnapján. Több szervezet fogott össze, hogy felhívják a társadalom figyelmét: Magyarországon egyre többen élnek a szegénységi küszöb alatt. A világnapon a SZETA Egri Alapítványa, a Létminimum Alatt Élők Társasága és a Magyar Szolidaritás Mozgalom Egri Csoportja szervezett egész napos programot. Szerintük az állam és a társadalom nem teheti meg, hogy magukra hagyja a rászorulókat.

Egy több éve fedél nélkül élővel készített a SZETA egri vezetője interjút. Az ő sorsán keresztül mutatták be azt, hogy milyen könnyen válhat egy ember hajléktalanná. Farkas Zsuzsa, a kuratórium elnöke azt mondja: több százan kérnek rendszeresen segítséget a SZETÁ-tól. Az, amit a különféle szervezetek tudnak nyújtani a szegényeknek, csak tűzoltás, az adományokkal a nélkülözést és a szenvedést enyhítik, ezekkel az eszközökkel viszont nem lehet az embereket kijuttatni a szegénységből. A szegénység a társadalom és a gazdaság betegsége – mondja a SZETA vezetője.
A statisztika szerint hazánkban 3 millió ember él a létminimum, másfél millió a szegénységi küszöb alatt, egymillió mélyszegénységben.. Szalóczi Géza, a Szolidaritás koordinátora arra hívta fel a figyelmet: a kormánynak nincs szociálpolitikai stratégiája. Szalóczi azt mondta: a szegénység elleni küzdelem világnapját inkább a tisztesség napjává szeretnék emelni Egerben.
A szegénység elleni küzdelem világnapján ruhát, cipőt, élelmiszert gyűjtöttek. Meg lehetett kóstolni a szegények vacsoráját, a babos tésztát. A rászorulók babgulyást kaptak. Kiállításon mutatták be: mire elég 47 ezer forint.