Megkezdődött a Gárdonyi-emlékév

Hivatalosan is megkezdődött a Gárdonyi-emlékév. Több mint száz programmal emlékeznek Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulójára. Az emlékév A láthatatlan ember arcai című kiállítással nyílt meg.

A Dobó István Vármúzeum megalakulása óta gondot fordít a Gárdonyi-kultusz ápolására – mondta Rémiás Tibor, a múzeum vezetője. Eddig is több, Gárdonyihoz kötődő hagyományos programja volt a múzeumnak. Most, az emlékévben több mint száz programmal emlékeznek az egri remetére. Az év jelmondata: Tollal a csillagokig. Nemcsak Gárdonyit, az olvasást is népszerűsíteni kívánják. Az emlékév fővédnöke L. Simon László kultúráért felelős államtitkár lesz. A programok összehangolásában, megalkotásában részt vesz Eger mellett Gárdony és a Petőfi Irodalmi Múzeum. Konferenciák, szakmai és pedagógiai programok, vetélkedők, színházi előadások, kulturális attrakciók várnak az érdeklődőkre. Irodalmi fesztivált terveznek, fesztiválsátrat építenek – ismertette a programokat részletesen Szalainé Király Júlia irodalomtörténész.
Felújítják Gárdonyi sírját, a Gárdonyi-kertet, kezdeményezik, hogy a Felsővárost Gárdonyiról nevezzék el.
A 460 évvel ezelőtti várvédelem beemelte Egert a köztudatba, hogy ez így is maradt, Gárdonyinak köszönhető – mondta Habis László polgármester. A Petőfi Irodalmi Múzeum tavaly ősztől folyamatosan foglalkozik Gárdonyival, segíteni fognak abban is, hogy A láthatatlan ember arcai című kiállítást több helyen is bemutassák – jelentette be E. Csorba Csilla főigazgató. A láthatatlan ember arcai című kiállítást 2011 novemberében készítette a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Dobó István Vármúzeum. Nyolc témát dolgoz fel a tárlat, a történelmi regényeket, az író titkos világát, novelláinak, meséinek sajátosságait, életművének szintézisét. Interaktív elemek segítenek abban, hogy a látogatók Gárdonyi műhelyében érezhessék magukat. A kiállítás az író halálának 90. évfordulójára nyílt meg a gótikus püspöki palotában, de ezzel kezdődött a Gárdonyi-emlékév is. A tárlat jövőre vándorútra indul.