Rotarys cserediákok

Cserediákok tartottak előadást az egri Rotary Clubnál. Egerben most egy brazil és egy amerikai diák tanul. Két egri diák pedig az elmúlt tanévben járt cserediákként külföldön. Egyikük két hónapot töltött Brazíliában, másikuk pedig egy tanévet Németországban. Az ott szerzett élményeikről számoltak be.

Évente 50-60 diák tanul a Rotary segítségével külföldön. Ugyanennyit fogadnak is. Eddig összesen 1200 fiatal élt a lehetőséggel. A Rotary behálózza a világot, 160 országban van jelen, 1,3 millió tagja van – mutatta be a szervezetet Szabó Csaba elnök. Cserediákokat nagyon sok ország fogad: Japántól Alaszkáig, Brazíliától Thaiföldig választhatnak országot azok, akik kint akarnak egy évet tölteni.
Magyarországon nagyon népszerű a cserediákprogram. Egerből két éve küldték ki az első cserediákokat – és akkor is fogadták az elsőket. A következő cserediákprogramra október 31-ig jelentkezhetnek a 15 és 17 év közötti fiatalok. Követelmény a jó tanulmányi eredmény, a közösségi aktivitás, a fogadó ország nyelvének ismerete. Ezen kívül lehet jelentkezni 2-3 hónapos cserediákprogramra is vagy kéthetes táborozásra. Új programot is indít a Rotary: 18 és 25 év közöttiek is tölthetnek külföldön három hónapot.