Egri Vár Napja

Október 17-e fontos dátum az egri vár életében. 1552-ben ezen a napon kezdte meg a sikertelen ostrom után a török sereg az elvonulást a vár alól. Erre emlékezve rendezik meg évente az Egri Vár Napját, melyen színes programokkal várták az érdeklődőket. Ingyenesen volt látogatható több kiállítás, feltárultak a vár azon részei is, amelyek év közben zárva vannak a nagyközönség előtt.

A mintegy kétezer fős várvédő sereg 1552 őszén Dobó István várkapitány vezetésével sikeresen szállt szembe a hódító törökök csaknem 70 ezres seregével. Az ostromlók október 17-én vonultak el a vár falai alól, ezért ünneplik ezen a napon az Egri Vár Napját. A hős várvédőkre emlékező rendezvényt immár tizedik alkalommal hirdette meg a Dobó István Vármúzeum, elsősorban a diákok számára. A kezdeményezéshez több iskola is csatlakozott. Idén a történelmi előadások mellett zoknicsata, ágyúles totó, bábelőadás, történelmi játszóház szerepelt a programban. A napot kézművesek vására , fegyver és haditorna bemutató tette érdekessé. Kinyitotta kapuit a restaurátor műhely is. A Baktai úti épületben fém, fa, textil és kerámiatárgyak eredeti állapotba való visszaállítása zajlik.
Csak ezen a napon volt látogatható Imre király sírboltja és a Török-kert, valamint az eredeti Hoefnagel metszet a Dobó-bástyában. Ingyenesen volt megtekinthető „Az egri vár története”, az Egri Képtár, a Börtönkiállítás, a „Kisváros a felhők fölött” című időszakos tárlat, valamint a Heves Megyei Palócok Kiállítása.